La presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, va criticar que el Govern de Jordi Pujol (CiU) oferís el 1998 als catalans que ho desitgessin catalanitzar el seu cognom. En roda de premsa després de visitar el centre per a discapacitats Shalom de Lleida,va exhibir una instrucció publicada aquest any per la Conselleria, en què es facilitava als ciutadans que ho demanessin catalanitzar els seus cognoms. La instrucció preveu, per exemple, que els ciutadans amb cognom "Sánchez" puguin dir-se "Sanxís", els "Rubio" puguin canviar el seu cognom per "Ros", els "Fernández" per "Ferrandis", els "Boulanger" per "Forner" i els "Haddad" per "Ferrer".

La dirigent popular va voler defensar així que el seu partit no va desencaminat quan adverteix "humorísticament" en un vídeo electoral que, en una Catalunya independent, els "García" es veurien obligats a dir-se "Garriga". "A vegades la realitat supera la ficció", va afegir Camacho, que, malgrat reconèixer que la instrucció del Govern català només es dirigia als que voluntàriament volguessin modificar els seus noms, va afirmar que no vol viure en una Catalunya on els ciutadans siguin de primera o de segona segons el cognom.

La candidata del PP a presidir la Generalitat també va criticar que CiU prioritzi les "subvencions identitàries" en lloc de buscar recursos per donar ajudes als centres especials de treball. Camacho va assegurar que la Generalitat té suficients recursos per pagar subvencions als centres especials de treball, i va remarcar que hauria de destinar a aquestes inversions 800 milions d'euros que, segons va dir la popular, el Govern de Catalunya dedica a subvencions innecessàries. La dirigent del PP va reprendre així una de les seves reivindicacions durant la legislatura: suprimir les subvencions "identitàries" que, segons critica, el Govern català atorga a diferents entitats i plataformes.

Crítiques de Cospedal

La presidenta de Castella-la Manxa i secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va acusar el president de la Generalitat, Artur Mas, d'actuar contra l'Estat de dret i la democràcia en "situar-se per sobre la llei". "Quan algú creu que la seva posició política està per sobre de la llei i té aquest tipus de deliris, està duent els ciutadans al caire de l'abisme", va assegurar Cospedal que va defensar que, si segueix endavant al marge de les normes, s'hauran d'utilitzar les normes legals per impedir l'avenç de l'incompliment, o, almenys, que tingui conseqüències. "Aquell qui digui que la voluntat d'un governant ha d'estar per sobre de la llei, està actuant en contra d'un Estat de dret", va dir.