L'esborrany suposadament policial en què es basa El Mundo per a acusar Artur Mas i Jordi Pujol ha sortit finalment aquest divendres a la llum a dos dies de les eleccions i és un document anònim i sense data que no conté proves ni imputacions a cap dels dos presidents. Parteix de referències de dues cartes anònimes, una d'un suposat empresari i una altra que es refereix a les famílies de Mas i Pujol que l'informe admet que no té ni el jutge ni la policia. El document que Interior diu que no troba l'ha fet públic el Sindicat Unificat de Policia (SUP) que l'atribueix a un grup de policies "indignats" per la manca d'actuació dels jutges, però admet que no sap si el que s'hi diu és cert.

El SUP ha adoptat la decisió de fer públic el document i enviar-lo al jutge malgrat que admet que no té cap constància que els fets que s'hi recullen siguin o no verídics. El secretari general del sindicat, José Manuel Sánchez Fornet, ha apuntat que els suposats policies que han filtrat el document al diari El Mundo han comès una "irregularitat" fet que és una "falta greu" i que implica l'obertura d'un expedient, però ha justificat l'acció per forçar que s'investigui possibles casos de corrupció.

El document inclou algunes dades ja judicialitzades, fa referència al cobrament de comissions il·legals per part de dirigents de CDC però cap imputació al president de la Generalitat, Artur Mas, o a l'expresident Jordi Puol. El nom d'Artur Mas només surt a la carta anònima del suposat empresari -que no forma part de l'esborrany policial- en què l'autor insta els investigadors a "preguntar" al president de la Generalitat .

Carta anònima que no té ni la policia ni el jutge

Les informacions sobre el pare d'Artur Mas i la família de Jordi Pujol parteixen de les suposades afirmacions que conté una carta anònima que van rebre els Mossos d'Esquadra i que segons consta al propi informe "no ha tingut coneixement ni aquesta unitat policial ni menys el jutge" malgrat que "existeix la promesa de lliurament per part d'algun dels Mossos d'Esquadra integrants del dispositiu de registre".

Altres dades de l'informe es basen en una altra carta anònima que va enviar el 2008 "una persona ja retirada de la vida empresarial" que "en veure el programa Salvados de La Sexta" havia "recapacitat". Aquesta persona afirmava que ha viscut tota la seva vida entre Madrid i Barcelona "com a alt càrrec d'una gran empresa" que ha fet donacions a la Fundació Trias Fargas i malgrat que "sempre va creure fer les coses més o menys" després de veure les informacions del Cas Millet que no coneixia a Internet va "veure que èrem tots".

El mateix secretari general del SUP ha admès en una roda de premsa a Madrid que "no hi ha cap imputació directa a Artur Mas o Jordi Pujol", tot i que "sí als seus familiars, a CiU o a CDC. "Es tracta que vegin l'informe i que siguin vostès els que li donin o no credibilitat", ha dit als periodistes. El fet, ha afirmat, és que el que recull el document "hauria de ser investigat" i per aquest motiu el SUP ha fet arribar el document al jutge del cas Palau.

Testimonis també anònims

A més, l'informe apunta també a l'existència de testimonis també anònims que "voluntàriament" haurien lliurat documentació sobre el cas. Segons l'esborrany, serien persones "molt vinculades políticament a CiU" i altres que "vam col·laborar transportant diners en efectiu a Andorra i Londres" i que "diuen sentir-se enganyats". No n'identifica cap, però afirma que "podrien declarar en seu judicial sempre que es garanteixi la seva seguretat" i se'ls podria considerar com a "testimonis protegits".

Segons el secretari general del SUP, la filtració prové d'un grup de policies que estarien disconforme amb les decisions judicials i dels seus superiors de no aprofundir en aquestes investigacions. Serien agents "indignats"amb càrrecs "polititzats" dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Nacional. En tot cas ha negat que darrera la filtració hi hagi el mateix Sindicat Unificat de la Policia, que segons ha afirmat és un mer "transmissor" de la informació.

Sánchez Fornet també ha apuntat que no s'explica com és que el Ministeri de l'Interior diu que no té constància d'aquest esborrany quan el mateix ministeri va emetre aquest dijous una nota de premsa en què apuntava que l'esborrany contenia dades de quatre informes fets anteriorment.

El SUP demana al jutge que admeti l'esborrany com a prova

El Sindicat Unificat de Policies ha lliurat al jutge una còpia de la "documentació que ha arribat de manera anònima a la seu d'aquesta organització sindical" i que conté "un escrit anònim" i "un informe que porta un timbre" de la UDEF sobre "possible documentació desapareguda durant els registres efectuats per un altre cos policial". El SUP demana al jutge que "admeti" l'informe perquè "pugui contribuir a l'esclariment de fets suposadament delictius denunciats en aquests escrits".

El secretari general del SUP ha apuntat, a més, que el seu sindicat diposaria de més informació sobre casos de corrupció a l'Estat, tot i que en aquesta ocasió no l'ha feta pública perquè la considera poc contrastada.

1,8 milions per a la FAES

L'informe inclou una dada que El Mundo va obviar a les seves publicacions. És el suposat cobrament d'una comissió de "més d'1,8 milions d'euros" en favor de la Fundació FAES del PP per les obres del Petit Palau. Aquesta informació també es basa en la carta anònima enviada pel suposat empresari retirat.