El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va lamentar ahir que el Govern de la Generalitat en funcions hagi culminat en els últims dies la privatització d'empreses públiques "de forma unilateral i sense consultar" les repercussions que pot tenir això en els que negocien el suport al pròxim Executiu. Junqueras va considerar "poc elegant" que ERC, que està negociant amb CiU el suport al pròxim Govern d'Artur Mas, "no fos consultada" abans de procedir a una adjudicació d'una empresa pública catalana.

La Generalitat en funcions va anunciar dimecres passat que havia adjudicat a l'empresa Abertis la gestió de la conservació i explotació dels túnels de Vallvidrera i del Cadí, així com els seus corresponents accessos, durant 25 anys per un cànon total de 430 milions d'euros. A aquesta concessió cal afegir-hi la que, a principi de novembre, el Govern de CiU va adjudicar a un grup liderat per Acciona la gestió de la fins aleshores empresa pública Aigües Ter-Llobregat.

Segons que va indicar el líder d'ERC, "tota decisió econòmica rellevant que està en curs hauria de ser consultada (al seu partit) abans de ser adoptada, i més quan estem en un procés de negociació, és a dir, seria d'agrair que no s'adoptin decisions unilaterals per part d'una de les parts".

"ERC valoraria positivament que CiU no adopti decisions de forma unilateral si està en un procés de negociació, a fi de garantir que decisions d'aquest tipus, si cal adoptar-les, siguin fetes conjuntament", perquè en cas contrari, "podrien ser molt mal interpretades", va recalcar Junqueras sense dissimular el malestar que li va causar aquesta qüestió.

Sense prejutjar el criteri d'ERC sobre una qüestió com aquesta perquè, segons el seu president, "primer cal conèixer les dades i xifres concretes abans de prendre decisions", va instar el Govern de CiU en funcions a "no comportar-se de forma poc elegant, ja que, com més decisions unilaterals prengui, més possibilitats hi ha que el procés negociador fracassi".

ERC s'ha mostrat contrària, abans i durant la campanya electoral, a la privatització d'empreses públiques de la Generalitat tot i que, no obstant això, davant la possibilitat que el Govern tingui un pla per privatitzar la gestió de l'Hospital Clínic de Barcelona, no es va voler pronunciar, i Oriol Junqueras es va limitar a expressar la seva "preocupació" i a demanar que es debati l'assumpte al Parlament.

Segons el líder republicà, "si bé considerem que és bo conservar la titularitat pública de les grans infraestructures, també ho és que al nostre país hi ha gent que està patint molt i necessitem recursos per evitar aquest sofriment i reactivar la nostra economia". "Per tant, en el curt termini és possible que la venda d'empreses públiques sigui una solució que ajudi a superar la falta de recursos de la Generalitat i el nivell de sofriment d'una part de la nostra societat però, vist amb perspectiva, és evident que és una pèrdua per al conjunt de les institucions catalanes perquè si no ho fos, no seria un negoci per aquells que obtenen la concessió", va afegir Junqueras.