El president català en funcions, Artur Mas (CiU), i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, van tancar ahir un acord d'estabilitat a Catalunya que inclou celebrar una consulta d'autodeterminació el 2014, encara que amb una clàusula que permet posposar-lo de mutu acord per causes justificades. Així ho va confirmar el mateix Junqueras en sortir del Palau de la Generalitat, després d'una reunió que va durar prop de dues hores, i que comporta un pacte global, si bé queden alguns "serrells" per negociar. Està previst que CiU i ERC escenifiquin l'acord avui al migdia al Parlament.

Segons va explicar Oriol Junqueras en unes declaracions fetes en acabar la trobada, "la reunió ha anat molt bé, hem avançat molt més que la setmana passada, hi ha un acord en termes globals, i hi ha un acord total en l'àmbit de la consulta, que era on hi havia més dificultats, per la qual cosa la reunió ha estat molt positiva". "Queda, no obstant això, -va afegir- algun serrell de caràcter menor que segur que s'acabarà de resoldre al llarg d'aquest matí i, per tant, hi haurà un acord d'estabilitat del Govern, serà un govern estable, un govern fort, que és el que necessita en aquests moments Catalunya".

Segons va confirmar el líder d'ERC, a l'acord "també estarà garantit" que els ciutadans tindran dret a pronunciar-se en una consulta sobre el futur de Catalunya, i també, "hi haurà canvis en les polítiques econòmiques i socials que -va dir- estem convençuts que són imprescindibles". Sobre aquesta última qüestió, va apuntar, "hem tingut un primer senyal del Govern en establir (avui mateix) un impost sobre els dipòsits bancaris, que és una mesura en la línia correcta". Pel que fa a la consulta sobiranista, Oriol Junqueras va indicar que haurà de celebrar-se dins de l'any 2014 "a menys que entre les dues parts ?s'acordés, per les raons que fossin oportunes, una pròrroga", per a la qual cosa "caldria un acord de les dues parts a fi d'establir" un ajornament.

Sobre els nous impostos i taxes que han estat pactats entre CiU i ERC, va afirmar que "entren dins del terreny dels pressupostos i no és una cosa que s'hagi tancat en l'acord d'avui -ahir per al lector", si bé ja hi ha un text marc consensuat en l'àmbit econòmic i pressupostari, amb alguns detalls per perfilar en les pròximes setmanes. El líder independentista va assegurar sentir-se "satisfet i preocupat pel futur econòmic i social del país", així com pel fet que "hi ha una situació que és molt greu ja que hi ha molta gent d'aquest país que pateix molt, i per tant, som plenament conscients del repte que tenim plantejat". Fonts d'ERC van afegir, posteriorment, que aquest migdia tindrà lloc una escenificació d'aquest acord al Parlament després de la reunió dels grups parlamentaris de CiU i d'ERC, en el qual podrien participar els líders dels dos partits, Artur Mas i Oriol Junqueras.

L'acord entre CiU i ERC arriba després de diversos dies de negociació. Divendres passat la trobada entre el president en funcions i el president d'ERC, que va durar més de quatre hores, no va servir per tancar un pacte. La concreció de la consulta sobiranista ha estat el principal escull per tancar l'acord.