El conseller de Territori, Santi Vila, va assegurar ahir que la privatització de l'empresa Aigües Ter-Llobregat (ATLL) ha demostrat que Catalunya "és un país seriós" i va fiar la resolució del conflicte al criteri del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Dijous, la Generalitat va anunciar que presentarà un recurs contenciós administratiu a la decisió del seu Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals, adscrit al departament de Presidència de l'administració autonòmica, de donar la raó a Agbar davant Acciona -guanyadora de la concessió- en la pugna per la gestió de l'empresa Aigües Ter-Llobregat.

"S'envia el missatge al món que Catalunya és un país seriós, on la seguretat jurídica que permet el marc de competència és una realitat", va subratllar el conseller després de la inauguració del desdoblament de l'Eix Transversal.

"Hi ha motius per a la satisfacció, en la mesura que un organisme independent formula un informe (que contradiu una decisió anterior) i es confirma que Catalunya és un país seriós, un estat de dret on hi ha garanties per a tothom", va argumentar Vila, que ha heretat aquest conflicte del seu antecessor, Lluís Recoder, present en aquest acte.

Vila va afegir que "en un país típic de república bananera això no hauria estat així" i s'hauria adjudicat una "concessió tan ambiciosa com aquesta a qui semblés més oportú".

De la mateixa manera que ahir, el Govern català va evitar l'autocrítica per aquest procés de privatització, malgrat que l'Executiu català va cobrar d'Acciona i els seus socis un avançament de 300 milions el passat 27 de desembre per aquesta privatització i aquesta setmana es va donar a conèixer la resolució favorable al seu rival, Agbar.

Vila va explicar que, tant ell com el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, van defensar la "correcta" actuació en aquest procés de la mesa de contractació ahir, a la reunió del Govern català, i que ara l'Executiu "ho fia tot a la posició del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya".

"Es tracta d'un litigi entre dues empreses i ara el TSJC ha de donar la raó a una de les parts", va assegurar en al·lusió a Agbar i a Acciona, empresa que gestiona des de l'1 de gener aquesta empresa però que ja advertit que prepara accions legals i que reclamarà els 300 milions abonats i danys i perjudicis si perd la concessió.

Va insistir que el Govern català vol oferir totes les garanties de "transparència" en aquest procés per demostrar que és un país "madur i modern".

El PSC reclama l'anul·lació

De la seva banda, el PSC va registrar ahir al Parlament una proposta de resolució en què demana que el Govern anul·li la concessió a Acciona de la gestió de l'empresa Aigües Ter-Llobregat (ATLL), de manera que aquesta torni a ser pública com era fins ara.

"Ens sembla incomprensible i escandalós que hi hagi un organisme propi de la Generalitat que digui que el concurs s'ha fet malament i que el Govern faci un recurs contra el seu propi organisme", va considerar el líder del PSC, Pere Navarro.

ICV demana dimissions

El diputat d'ICV-EUiA al Parlament Salvador Milà va considerar avui que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha de dimitir per la polèmica privatització de la gestió d'ATLL.

"Ell és qui està darrere d'aquesta operació, com a responsable de les finances públiques ha comès una irresponsabilitat i ha anat contra la llei. El Govern dels millors s'ha convertit en el Govern dels disbarats", va considerar Milà en declaracions a l'emissora La Xarxa.

El PP ho veu "sospitós"

Finalment, el portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, va considerar "ridícul i sospitós" que la Generalitat recorri una decisió d'un organisme seu, en referència a la pugna entre Agbar i Acciona per ATLL.

"La precipitació i falta de transparència amb què s'ha portat tot el procés d'adjudicació denota que les aigües baixen tèrboles", va assenyalar Millo.