Una persona va morir ahir i 31 més van quedar ferides, tres d'elles estan en estat crític, sis de greus, tres de lleus i la resta amb contusions, en un accident múltiple ocorregut a l'autopista AP-2, a l'altura del municipi de Castelldans, a la comarca lleidatana de les Garrigues. L'accident, que va obligar a tancar el trànsit de l'autopista en direcció a Barcelona fins a un quart de sis de la tarda, va ocórrer al voltant de les deu del matí, quan una espessa boira, habitual a la zona, dificultava la visibilitat dels conductors. Segons va informar el Servei Català de Trànsit, a falta de la investigació que han obert els Mossos d'Esquadra, tot apunta al fet que la causa de l'accident va ser l'escassa visibilitat per culpa de la boira, que hauria fet que un vehicle que circulava per l'autopista es desviés, xoqués contra la tanca lateral i fos després envestit per un altre automòbil, la qual cosa va generar després el xoc en cadena de setze vehicles més. A l'accident, ocorregut al quilòmetre 158 de l'AP-2, es van veure implicats 14 turismes, 3 camions i un autocar, els passatgers del qual, de nacionalitat xinesa, van ser atesos pels serveis d'emergència, en el mateix lloc de l'accident, d'algunes contusions lleus. El delegat de la Generalitat a Lleida, Ramón Farré, va informar que la persona morta és Jordi Cardiel Monclús, de 49 anys, veí de Lleida i operari de la concessionària de l'autopista.

Xoc en cadena

El mort conduïa una furgoneta de la concessionària Abertis durant la seva jornada laboral i es trobava en una posició intermèdia en la cadena de vehicles accidentats, ja que primer van xocar dos turismes, després van topar en cadena dos camions més, així com un autocar i un altre camió contra el qual va xocar la furgoneta de l'operari. Els serveis d'emergència, que van acudir amb 2 helicòpters, 18 ambulàncies, un equip de suport psicològic, 12 dotacions dels bombers i nombroses patrulles de Mossos d'Esquadra, no van poder fer res per salvar la víctima, ja que en arribar al lloc el conductor ja era mort. Els Bombers van haver de treure algunes de les víctimes d'entre la madeixa de ferros en que es van convertir alguns dels vehicles accidentats.

Encara que els ferits van ser portats a l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida, dos d'ells van haver de ser traslladats en helicòpter a hospitals de Barcelona, en estat crític. Segons va informar el doctor Alfredo Jover, director mèdic de l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida, en total hi va haver 12 ferits amb necessitat d'hospitalització, nou dels quals han estat atesos a l'hospital lleidatà, mentre que dos van ser derivats a Barcelona a causa de la gravetat de les ferides i un altre més a una clínica privada lleidatana. Jover va concretar que els dos ferits traslladats a Barcelona van ingressar en estat crític a l'hospital Vall d'Hebron amb una afectació medul·lar i un altre a Bellvitge amb un traumatisme toràcic. Dels nou atesos a Lleida, un es trobava al tancament d'aquesta edició també en estat crític -un home de nacionalitat xinesa d'uns 40 anys- amb un traumatisme abdominal amb perforació visceral, del qual va ser intervingut quirúrgicament.

En aquest mateix hospital estan internats 4 ferits greus, un amb una fractura lumbar i un altre amb fractura oberta de genoll. Un altre dels ferits greus, que és a l'UCI, presenta diverses fractures costals i l'altre una hemorràgia cranial.

També es troba en l'Arnau un ferit menys greu, amb un traumatisme cranioencefàlic i tres ferits lleus. Un altre ferit va ser traslladat a la clínica privada Perpetuo Socorro de la ciutat, amb ferides de gravetat moderada. Tots els ferits tenen entre 30 i 40 anys, menys un matrimoni d'uns 60 anys, i la majoria són espanyols, excepte dues persones de nacionalitat xinesa i una dona romanesa. A més dels dotze ferits hospitalitzats, es van atendre al lloc dels fets una vintena de persones més.