La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va decidir ahir nomenar el líder d'ERC, Oriol Junqueras, cap de l'oposició a Catalunya malgrat el rebuig del PSC i d'ICV-EUiA, que esgrimeixen que aquest càrrec és incompatible amb el fet que els republicans hagin signat un acord de governabilitat amb CiU. Aquest assumpte es va debatre en la primera reunió de l'any de la Mesa del Parlament, segons van informar fonts parlamentàries, una reunió en el qual es van discutir dos "escrits", un en el que ERC proposava Junqueras com a cap de l'oposició i un altre en el qual el PSC feia el mateix amb el seu líder, Pere Navarro.

La decisió final és competència de la presidenta del Parlament, qui va optar perquè sigui Junqueras, en liderar el partit amb més escons després de CiU, desestimant per tant l'argument dels socialistes, tercer partit a la Cambra, que no es pot ser soci del govern i cap de l'oposició al mateix temps. ICV-EUiA havia proposat de la seva banda una modificació de la llei que regula la direcció de l'oposició, de manera que en aquest cas concret, quan ERC ha signat amb CiU un acord d'estabilitat parlamentària i de govern, no existeixi la figura de cap de l'oposició. Malgrat aquesta oposició des de l'esquerra, Junqueras ja és oficialment el cap de l'oposició a Catalunya, cosa que haurà de compaginar amb ser el soci de govern del president català, Artur Mas.

Primera compareixença

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha sol·licitat comparèixer en el primer ple de la X legislatura del Parlament, convocat per al pròxim 23 de gener, per explicar la composició i les principals línies d'actuació del seu nou govern. Així ho va explicar la vicepresidenta primera de la Mesa del Parlament, la republicana Anna Simó, la qual va precisar que, donada aquesta compareixença de Mas, no se celebrarà l'habitual sessió de control dels grups al Govern i al president.

El portaveu adjunt de CiU al Congrés, Pere Macias, va assegurar que el president català, Artur Mas, vol mantenir una "entrevista discreta" amb el president del Govern, Mariano Rajoy, que només està supeditada a la reunió institucional després de la seva presa de possessió amb el Rei. En declaracions a la cadena Ser i segons un comunicat d'aquesta emissora, Macias va afegir que l'objectiu d'aquesta reunió seria "parlar de temes tan delicats com la relació amb Espanya". "Hi ha voluntat, mútua, de tenir aquesta reunió, només supeditat al que és institucionalment correcte que és que el president de la Generalitat es vegi primer amb el Rei", va dir. Mentrestant la Casa del Rei va comunicar que encara no ha tancat l'agenda de l'audiència que el cap de l'Estat ha de celebrar amb el president de la Generalitat, Artur Mas, així com amb els presidents Alberto Núñez Feijóo i Íñigo Urkullo, de Galícia i del País Basc.