El que ningú s'esperava va passar ahir al vespre. Duran, contra tot pronòstic, va concedir una entrevista des de Xile i va contraatacar. I de quina manera ho va fer. La principal diana va ser el portaveu del PP al Parlament i antic dirigent d'Unió a Girona, Josep Enric Millo. Duran, sense que ningú l'interrogués pel polític gironí, va etzibar: "Que preguntin al senyor Millo, sap moltes coses que jo" del cas Treball.

En una entrevista al programa de Josep Cuní a 8Tv, Duran es va anar encenent a mesura que anava parlant del que havia estat un dels seus homes de confiança. L'únic que li havien preguntat era si hi havia tingut la sensació durant les darreres hores que hi havia gent que li tenia ganes de passar-li factures. Va ser aleshores quan va engegar la metralladora: "Home sí. Si fins i tot el senyor Millo em demana la dimissió i la senyora Cospedal (...). Tot això va començar la relació a Girona quan era delegat de treball".

I no va acabar aquí. Duran va afegir que si Millo volia que se celebrés el judici per explicar tot el que sabia -així ho ha manifestat- "ho podria haver explicar en el seu dia. Per tant jo no vull entrar a discutir amb el senyor Millo. Reitero, ell sap molt més que jo".

Tot i no voler entrar en debats amb l'exdirigent democristià, Duran va concloure: "Només vull recordar-li una cosa al senyor Millo. Primer era d'Unió Democràtica, per cert de l'ala des de la prespectiva nacionalista més radical, acusava gent d'Unió que volia anar al PP. No va anar a les llistes perquè servidor li va dir: no pots anar-hi per la relació que tens amb el cas Pallerols i al cap de quatre dies se'n va anar al Partit Popular".

Finalment va acabar afirmant que "jo no sóc qui per discutir amb el senyor Millo i el senyor Millo tampoc pot donar-me cap lliçó a mi i el Partit Popular tampoc". Josep Enric Millo va estar imputat en el cas, però finalment el Tribunal Superior de Justícia el va exculpar.

La resta de l'entrevista que va concedir per l'allau de peticions de dimissió que s'ha produït les darreres hores -segons va admetre- es va limitar a dir que no tenia cap intenció de dimitir i que tenia la consciència molt tranquil·la. Va utilitzar els mateixos arguments que ja havia usat la portaveu del partit, Marta Llorens, i va acusar aquells que el critiquen de no haver-se llegit l'escrit que el fiscal va pactar amb els acusats i amb el partit.

"Cornut i pagar el beure"

"Tenen tot el dret a demanar el que vulguin -va dir referint-se les sol·licituts de dimissió- però jo tinc dret a explicar-me i no penso dimitir. És cert que vaig dir que dimitira si hi havia finançament irregular i no s'han llegit l'escrit del fiscal. No s'hi val fer veure que hi ha un finançament irregular d'Unió, però Unió no ha estat mai imputada".

Va demanar perdó i va assegurar que UDC era responsable civil subsidiària "del que van fer unes persones que ho van fer a espatlles nostres, sense consentiment de la direcció, amb ignorància de la direcció i fins i tot, si em permet, tothom que sap de què va sap que es va utilitzar contra mi". Si dimitís, segons va dir ell mateix, "seria cornut i pagar el beure i no els penso donar aquesta satisfacció".

Una de les curiosistats de la conversa va arribar quan, afirmant que no només era una hipòtesi, els ordinadors que Pallerols va pagar per a diverses seus d'Unió es podrien haver utilitzat per "construir alternatives a en Duran". Finalment, quan se li va preguntar per Oriol Pujol i el cas ITV, va tenir un record per als dirigents de Convergència que li han reclamat explicacions les darreres hores: "Aquests dies el conseller Vila, avui el Pere Macias han demanat que doni explicacions i jo l'únic que dic és que el senyor Oriol Pujol és tan innocent com qualsevol altra persona".