El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha anunciat que la Generalitat recorrerà la suspensió de l'euro per recepta que ha decidit el Tribunal Constitucional en admetre a tràmit el recurs presentat per l'executiu espanyol. En roda de premsa, Homs s'ha queixat que l'Estat consideri inconstitucional qualsevol mesura que porti a terme la Generalitat, donant així un valor "interessat i partidari" als recursos al TC. "Un dia declararan que és inconstitucional respirar en català. És que estan a punt de fer el ridícul més gran del segle aquesta gent", s'ha queixat Homs, que ha preguntat com explicarà l'Estat a Europa la suspensió d'una mesura que servia per reduir el dèficit.

Un cop el TC ha admès a tràmit el recurs del govern espanyol sobre l'euro per recepta i ha suspès automàticament la seva aplicació, el portaveu del Govern ha deixat clar que presentaran al·legacions perquè la mesura continuï aplicant-se al marge del que després acabi decidint l'alt tribunal sobre tota la qüestió en general.

Homs ha carregat no tant contra la decisió del tribunal sinó contra la voluntat del govern espanyol de recórrer pràcticament tot el que aprova o fa Catalunya. "Resulta que aquí ho veuen inconstitucional tot. Veuen inconstitucional allò que no ha passat, com la declaració de sobirania; veuen inconstitucional els dipòsits bancaris, qualsevol iniciativa educativa. Un dia declararan inconstitucional respirar en català. És que estan a punt de fer el ridícul més gran del segle aquesta gent", ha ironitzat.

S'ha preguntat com podran explicar a Europa que tirin enrere decisions que està prenent Catalunya precisament per reduir el dèficit només "per qüestions rocambolesques i de gelosia" sobre qui té les competències. I més quan en el cas de l'euro per recepta, ha afegit, no té una finalitat recaptatòria, sinó dissuasòria. El que farà el Govern, ha insistit, és recórrer aquesta suspensió, argumentar les conseqüències econòmiques que té i explicar públicament que "això no té ni cap ni peus i que aquí hi ha un ús malintencionat de la idea del que és constitucional i del que no és, i abusiu".

De fet, ha opinat que el PP li està donant un valor "escàs, purament interessat i partidari" a la idea de la inconstitucionalitat quan ho porta tot al TC. "Segons el govern espanyol, no hi ha res que fem a Catalunya que sigui constitucional", ha lamentat.