La direcció d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) va tancar ahir l'anomenat "cas Treball" a l'espera que la sentència formalitzi el pacte judicial subscrit entre les parts, en una reunió del comitè de govern del partit que va fer pinya entorn del seu líder, Josep Antoni Duran i Lleida. Sense la presència de Duran, que ahir mateix tornava d'un viatge a Xile, el comitè de direcció d'UDC es va reunir per primera vegada des de l'acord del "cas Treball", que va acordar no posicionar-se de nou sobre el cas fins que es produeixi la sentència judicial ferma. El dirigent democratacristià va aterrar a Barcelona després del seu viatge al país llatinoamericà, al qual va viatjar en condició de líder d'Unió, una estada que li va impedir arribar a temps a la reunió.

Es tractava del primer comitè després que dimarts passat UDC acceptés tornar, de forma solidària amb la resta de processats, els 388.000 euros desviats de subvencions públiques per a formació d'aturats, en un acord pactat amb acusacions i defenses que evita la celebració del judici i lliura als condemnats d'entrar a la presó.

Aquesta qüestió va ser un dels temes primordials de la trobada de l'òrgan de direcció de la formació i així ho va evidenciar la seva portaveu, Marta Llorens, la qual en la roda de premsa posterior a la trobada va voler arrencar amb una al·lusió directa a la posició acordada sobre això.

"Com us podeu imaginar, el primer comitè de govern després de l'acord amb la Fiscalia ha estat d'informació i debat al voltant de l'acord i tot el que amb posterioritat s'ha produït a mitjans de comunicació i reacció d'altres partits polítics", va començar explicant Llorens als periodistes.

"En aquest sentit -va prosseguir-, només vull dir que el comitè de govern ha entès i s'ha posicionat absolutament en la mateixa línia en la qual s'ha expressat tant aquesta portaveu com el president del comitè. Per tant, cap novetat, tot el que havíem de dir, ja ho vam fer la setmana passada". Amb la intenció de tancar la qüestió, Llorens va assegurar que "quan hi hagi la sentència, si hi hagués alguna nova informació, evidentment tornaríem a comparèixer per tal de donar les explicacions oportunes". Després de setmanes de negociació, la setmana passada es va assolir un pacte en el qual els processats, entre els quals figuren exalts càrrecs i militants d'UDC, van acceptar que van desviar fons de la Unió Europea destinats a cursos de formació per a desocupats a través de les societats de l'empresari andorrà Fidel Pallerols.

Un acord que va ser possible després que el ministeri públic acceptés rebaixar les condemnes a quatre dels processats, a més de retirar els càrrecs a dos més i reduir les indemnitzacions que plantejava en un principi, passant de 600.000 a 388.000 euros. Des de Xile, Duran ja va advertir de la seva intenció de "no dimitir", ja que "en el seu moment el partit va assumir responsabilitats polítiques". Fins i tot, en aquest sentit, al seu bloc personal va apuntar que la setmana passada va anul·lar un dinar conjunt amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, perquè aquest últim va demanar la seva dimissió.

La denúncia

Les joventuts d'UDC van denunciar una campanya de "persecució" contra el partit i el seu líder. En un comunicat, la Unió de Joves acusa el món polític i una part del món mediàtic català d'iniciar una "campanya desmesurada de desprestigi cap a la gran família d'Unió i cap a Duran i Lleida". Les joventuts democratacristianes condemnen rotundament qualsevol tipus de corrupció, però també veuen amb preocupació "l'espiral de simplisme en què ha caigut la política actual, on es persegueixen els adversaris obviant qualsevol mena de principi o de rigor".