Les farmàcies de Catalunya han deixat de cobrar l'euro per recepta a les 23 hores d'aquest dimecres, després que el Departament de Salut hagi rebut al migdia la notificació del Tribunal Constitucional (TC) de que admetia a tràmit el recurs del govern espanyol i dictava la suspensió cautelar de la taxa durant cinc mesos. El Servei Català de la Salut ha informat durant aquesta jornada al Consell del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya i ha adaptat els sistemes informàtics per suspendre el cobrament. Durant aquest dimecres els farmacèutics han notat un clar descens de les vendes perquè bona part dels ciutadans han esperat a la suspensió de la taxa per adquirir els fàrmacs i estalviar-se així l'euro.

El TC va decidir aquest dimarts admetre a tràmit el recurs del govern espanyol contra l'euro per recepta, que es va començar a cobrar a Catalunya el passat 23 de juny. La suspensió però no s'ha fet oficial fins les 23 hores d'aquest dimecres, moment en que s'ha deixat de cobrar la taxa.

Durant aquest jornada els farmacèutics han explicat que han notat un clar descens de les dispensacions. Bona part dels ciutadans s'han acostat a les botigues a preguntar si encara es cobrava la taxa i en conèixer que la resposta era afirmativa han decidit no comprar el medicament fins que no fos efectiva la suspensió i estalviar-se així l'euro de cada recepta.

Tot i complir aquesta suspensió, el Govern ja ha anunciat que presentarà un recurs al TC on demanarà l'aixecament de la mateixa. Un cop presentades aquestes al·legacions, l'alt tribunal disposarà de cinc mesos per pronunciar-se sobre la qüestió i decidir si manté la suspensió o l'aixeca.

45,7 MEUR recaptats

Des de l'entrada en vigor de la taxa, el 23 de juny, i fins el 31 de desembre el Govern ha recaptat 45,7 MEUR. A més, 405.624 pacients van assolir el límit màxim de 36 euros marcat per al 2012.

El Departament de Salut ha informat que durant el 2012 la despesa farmacèutica es va reduir un 14,3% respecte l'any anterior. Durant el segon semestre de l'any passat, quan va entrar en vigor la taxa, la reducció de despeses va ser del 21% en comparació amb el mateix semestre del 2011.

Salut assegura que l'impacte econòmic per la reducció del volum de receptes "es pot estimar al voltant de sis punts de factura" i afegeix que "l'impacte ha estat de 110 MEUR sobre un decrement total respecte al 2011 de 242 MEUR".