La ministra de Sanitat, Ana Mato, ha celebrat aquest dimarts des del Senat l'admissió a tràmit del recurs que el seu govern va presentar contra l'euro per recepta a Catalunya, fet que implica la suspensió de la taxa. La ministra ha afirmat que el seu executiu "respecta" les decisions judicials i "en aquest cas també la comparteix" perquè és "una mostra de la garantia d'igualtat en les prestacions farmacèutiques per a tots els espanyols". S'ha mostrat convençuda que el Tribunal Constitucional adoptarà la mateixa decisió respecte al recurs contra l'euro per recepta a la Comunitat de Madrid.

La ministra ha fet aquestes manifestacions als passadissos del Senat poc després que el Tribunal Constitucional hagi admès a tràmit el recurs que va presentar el govern espanyol, fet que implica automàticament la suspensió cautelar de la llei per un període de cinc mesos. La ministra ha apuntat que la suspensió comença a tenir efecte a partir del moment en què el TC ha pres la decisió.

Pocs minuts abans, a la sessió de control del Senat, la ministra ha afirmat que el seu govern "té clar" que cal "dialogar cada dia" amb les comunitats autònomes sobre les mesures que impulsa, però també que les ha de tractar totes igual i que ha d'anar al Tribunal Constitucional "quan envaeixen competències" de l'Estat, es tracti o no d'un govern del seu mateix partit.

Ha citat com a "exemple de coherència" el recurs que el Consell de Ministres va decidir presentar contra l'euro per recepta tan a Catalunya com a la Comunitat de Madrid. Mato ha afirmat que ella personalment dialoga cada dia i malgrat que "no comparteix" algunes de les decisions que s'adopten a les comunitats autònomes "sap on estan els límits".

"Hi ha dos límits infranquejables", ha dit: "El primer la legalitat constitucional que interpreten els serveis jurídics de l'Estat" i el segon és "vetllar pels serveis públics que la Constitució garanteix als ciutadans", i per aquest motiu "tan a Catalunya, com a Canàries com a Andalusia" el seu departament "sempre estarà vigilant a tot Espanya" perquè "cap ciutadà es vegi privat d'una sanitat pública, gratuïta i de qualitat".

La ministra ha fet aquestes últimes declaracions en resposta a una pregunta del senador socialista Roberto Letxundi, que ha acusat el govern espanyol d'estar "espoliant" el sistema nacional de salut mitjançant les privatitzacions