El president de la patronal Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, va assegurar ahir que aquesta organització empresarial no vol "un xoc de trens" i va instar la Generalitat i el Govern espa?nyol a reprendre la negociació sobre el pacte fiscal, que veu com un plantejament vàlid. En una conferència en el Fòrum Primera Plana, organitzada per El Periódico de Catalunya i el Banc Sabadell, Gay de Montellà va assegurar que veu possible una reforma de la Constitució que donés "cabuda" a aquest model de finançament per a Catalunya, i es va desmarcar de la consulta sobre la independència de Catalunya que impulsa Mas.

El màxim representant de la patronal catalana va reiterar els "dubtes" de l'organització sobre la conveniència d'iniciar un procés d'autodeterminació en un context marcat per una crisi tan "severa" com l'actual, i va confiar en què qualsevol plantejament que es faci des de Catalunya tingui un "respecte escrupolós" a la legalitat. "No volem un xoc de trens. Ni una societat catalana fraccionada", va dir Gay de Montellà, que va recordar que amb prou feines han passat sis mesos des que el parlament català va aprovar la seva proposta de pacte fiscal, per la qual cosa Foment considera encara vàlid aquest plantejament.

"El pacte fiscal és vàlid i necessari i, a més, ha de ser possible", va remarcar el dirigent empresarial, que va oferir la seva col·laboració al Govern per fer possible aquesta reivindicació. Gay de Montellà va confiar en què els Governs espanyol i català seran capaços de "reconduir la negociació", i va argumentar que si s'evidenciés clarament que la Constitució "no recull" el pacte fiscal, "caldria esperar que el mateix procés polític fos capaç de consensuar una reforma de la Constitució que donés cabuda a un pacte fiscal per a Catalunya". El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig; el secretari general de la Presidència, Jordi Vilajoana; el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, el del Consell de Treball Econòmic i Social, Josep Maria Rañé, i càrrecs del PSC i el PPC, entre d'altres autoritats, van assistir a la conferència.

Motor econòmic

En un moment de la seva intervenció, Gay de Montellà va afirmar que Catalunya seguirà sent el "motor (econòmic) d'aquest Estat o de l'Estat que un dia hagi d'arribar", si bé va deixar clar durant la conferència les seves reticències a qualsevol procés sobiranista. D'una altra banda, Gay de Montellà va recordar que el pròxim 14 de febrer diverses organitzacions empresarials, entre elles Foment, han convocat al Palau de Congressos de Barcelona un acte per contribuir al "clima de diàleg i pacte" en els moments actuals. La convocatòria també persegueix reivindicar la labor de l'empresariat i el seu compromís amb la cohesió social, i en aquest sentit Gay de Montellà va subratllar que "sense empreses no és possible l'estat del benestar".

D'una altra banda, va reclamar a les administracions que aprimin la seva estructura i que segueixin el procés de desendeutament que ja afronten empreses i famílies. Gay de Montellà va fer una seriosa defensa de les privatitzacions en l'administració pública, encara que sense entrar en exemples. Va reivindicar que tot el que pugui fer el sector privat ho faci, de manera que l'administració pública tingui el menor pes possible.

D'altra banda, el president de Foment del Treball va considerar "desencertades" les mesures fiscals del pacte d'estabilitat del Govern acordat entre CiU i ERC. El líder de la patronal catalana va lamentar que les propostes "afegeixen noves dificultats a l'activitat empresarial". Gay de Montellà va oferir al Govern la "total predisposició a col·laborar" i li va presentar un programa de 100 propostes "beneficioses per a l'activitat empresarial i per al país, per recuperar l'economia i per generar llocs de treball".