Els cinc partits que negocien la declaració sobre el dret a decidir esgotaran els terminis per negociar un text conjunt, després que aquest dilluns s'hagin tornat a reunir al Parlament sense arribar a cap acord que satisfaci totes les parts. Els socialistes continuen sent els més allunyats. Segons fonts properes a la negociació continuen discrepant sobre el fet que la declaració reconegui Catalunya com una entitats jurídica i política sobirana i reclamen que es faci referència explícita al compliment de la legalitat espanyola en el procés cap al dret a decidir. CiU i ERC no estan disposades a cedir en aquests dos punts per no aigualir la declaració i sembla difícil que el PSC s'hi acabi sumant.

La reunió entre CiU (Jordi Turull i Antoni Font), ERC (Marta Rovira i Lluís Salvadó), PSC (Maurici Lucena i Jaume Collboni), ICV-EUiA (Dolors Camats i Joan Mena) i la CUP (Quim Arrufat) ha començat a les 5 de la tarda al Parlament. La trobada s'emmarcava en la voluntat de les parts de desencallar les negociacions, però les posicions d'uns i altres pràcticament no han variat respecte als contactes que van mantenir aquest passat diumenge.

Per al PSC el concepte de 'sobirania' és el principal obstacle per sumar-se al text. Segons fonts socialistes, la declaració que plantegen CiU i ERC és més aviat una declaració unilateral d'independència que no pas una declaració en favor del dret a decidir. Els socialistes no acceptaran un text que reculli la sobirania del poble català ni un text que no respecti la legalitat espanyola per iniciar el procés cap al dret a decidir. La declaració hauria de ser en favor del dret a decidir i, per tant, per als socialistes, ja al títol s'hauria de suprimir la paraula 'sobirania'.

El PSC també ha proposat canviar el punt 1 de la declaració, que afirma que Catalunya és un "concepte polític sobirà". Els socialistes afirmen que aquesta definició és inconstitucional i, per tant, inicia un procés cap al dret a decidir des de la il·legalitat.

Les reclamacions dels socialistes no han convençut ni a CiU ni a ERC, que defensen el redactat actual -que ja va incloure diverses modificacions fruit de les demandes d'ICV-EUiA- i no tenen cap intenció d'eliminar el concepte de sobirania de la declaració.

La reunió s'ha allargat durant gairebé dues hores i ha acabat pràcticament com havia començat. CiU i ERC presentaran el seu text; ICV-EUiA decidirà si s'hi acaba sumant un cop es recullin les seves reclamacions principals (s'ha eliminat la referència a l'estat propi i s'ha destacat la importància del Parlament en tot aquest procés); PSC s'ha mantingut molt allunyat del contingut de la declaració; i la CUP decidirà si s'hi acaba sumant o si planteja el seu text alternatiu un cop no s'han satisfet dues de les seves principals reivindicacions: el concepte de Països Catalans (el text només farà una vaga referència) i la possibilitat que Catalunya surti de la UE (la CUP opina que fora de la UE es podria garantir una major independència dels mercats).

El representant de la CUP a la reunió, Quim Arrufatha estat l'únic en atendre els mitjans de comunicació un cop acabada la reunió. Arrufat ha explicat que el concepte de Països Catalans no apareix en la declaració i que hi ha un "redactat eufemístic al preàmbul". La CUP també és crítica pel fet que es mantingui sobre la taula "l'adscripció" de Catalunya d'ara endavant a la Unió Europa i per tant, diu, als mercats internacionals. El "punt crític" que els preocupa és l'estratègia que engega aquest procés cap a l'hora d'obtenir el reconeixement internacional de Catalunya. "Té els riscos de no arribar a bon port, descafeïnada, d'una sobirania no plenament popular, condicionada a la Unió Europa i als mercats financers", ha reblat. Els tres diputats de la CUP decidiran entre aquest dilluns i dimecres el sentit del seu vot.

Els partits tenen com a termini per presentar esmenes aquest dimarts a les 10 del matí, després que la Mesa del Parlament hagi acceptat la pròrroga que ha demanat el PSC. El termini inicial acabava aquest dilluns a les 18.30h. Per tant, aquest dimarts a les 10 finalitza el termini per pactar modificacions en el text que van presentar CiU i ERC, tot i que els partits ja han deixat clar que les converses continuaran fins el mateix dimecres, quan el Ple del Parlament votarà tant el text originari com les esmenes presentades. PSC, CUP i ICV-EUiA també hauran de decidir si mantenen els textos alternatius que van registrar al Parlament o si els retiren perquè els grups parlamentaris només s'hagin de posicionar sobre una proposta.