La decisió de cinc diputats del PSC -Marina Geli, Àngel Ros, Rocío Sampere, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura- de no votar en contra de la consulta sobiranista ha provocat un cisma al PSC. Mentre els cinc crítics van explicar que no havien participat en la votació per "respecte" al seu electorat, la direcció del partit va mostrar el seu disgust per la decisió.

Els cinc diputats van comparèixer tots junts davant dels mitjans després de la votació per explicar per què havien decidit desobeir l'ordre del seu líder, Pere Navarro, de votar contra la declaració de sobirania. Els diputats, emmarcats en els sectors més crítics del partit i classificats habitualment a l'ala més catalanista, consideren que no votar era l'opció més "respectuosa" tant amb el partit al qual pertanyen -Ros, Elena i Sampere estan a la cúpula del PSC- com amb el "dret a decidir" que portava el PSC en el seu programa electoral i que reclama, segons afirmen, una part important del seu electorat.

"El PSC és un partit de bases molt plurals, i aquesta és l'expressió d'aquest pluralisme. No podíem votar en contra del dret a decidir ni per coherència personal ni per respecte a una part del territori, de partit, a la qual representem", va esgrimir l'exconsellera de Salut, la gironina Marina Geli.

Elena i Ros, que van pugnar amb Navarro pel lideratge del PSC al congrés que va nomenar aquest últim com a primer secretari al desembre de 2011, van defensar que amb la seva decisió han fet una defensa d'un dels principis fundacionals del socialisme català, que és "la unitat civil del poble de Catalunya".

Segons van indicar, aquests cinc diputats van informar la direcció de la seva intenció de no votar en el ple i de moment no tenen constància que aquesta es plantegi sancionar-los per trencar la disciplina de vot, cosa que no obstant assumeixen i que han tingut en compte a l'hora de decantar-se per desobeir Navarro.

Mentrestant, la direcció del PSC no va trigar a fer públic el seu disgut amb la decisió dels cinc diputats. El portaveu socialista al Parlament, Maurici Lucena, va expressar el seu "disgust i tristesa" per la situació. Preguntat sobre si el preocupa el fet que el percentatge de diputats díscols signifiqui el 25% del grup (5 de 20), el portaveu va admetre que "evidentment hagués preferit que aquest percentatge fos menor". En qualsevol cas, va afirmar: "Avui és un dia trist, i estic molt disgustat, si bé tinc el més profund respecte per aquestes cinc persones, algunes de les quals són amigues meves".

Lucena va afegir que, molt probablement, "el que ha passat és una prova més de la tensió que aquest tema està provocant, i si ahir vam veure que dins de CiU hi va haver una picabaralla bastant pujada de to, avui a nosaltres ens ha succeït això, tenint en compte que el PSC és un partit molt transversal que ha tingut la capacitat d'unir moltes sensibilitats".

Segons va assenyalar Lucena, "el tema nacional és troncal, i la tensió que el president Mas ha portat a límits difícilment suportables s'ha visualitzat aquesta tarda en el que ha ocorregut dins del grup socialista".