El Servei Català de la Salut ha adjudicat definitivament la gestió de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l'Escala a l'empresa Eulen per 2,4 MEUR. Si els tràmits continuen endavant, una empresa privada sense experiència prèvia en sanitat gestionarà per primera vegada un CAP i dispensaris d'atenció primària. La Fundació Salut Empordà -que també es va presentar al concurs i feia 12 anys que gestionava l'ABS- ja té el recurs a punt i ha demanat que se suspengui l'adjudicació fins que hi hagi decisió final. La presidenta de la fundació, Marta Felip, ha assegurat que arribaran "fins al final" perquè estan "molt preocupats" per les conseqüències que pot tenir per a l'atenció la gestió a mans d'aquesta empresa.

Per primera vegada una empresa privada amb ànim de lucre sense experiència prèvia en l'àmbit de la salut gestionarà centres d'atenció primària (CAP). El Servei Català de la Salut ha desestimat per una qüestió formal el recurs presentat per la Fundació Salut Empordà i ha adjudicat definitivament per 2,4 MEUR la gestió de l'ABS.

El motiu pel qual ha desestimat el recurs és perquè formalment no es podia recórrer l'adjudicació provisional i només es pot fer quan és la definitiva. La presidenta de la Fundació Salut Empordà i alcaldessa de Figueres, Marta Felip (CiU), ha anunciat que ja tenen el recurs preparat i que el presentaran tan aviat com puguin. A més, demanen la suspensió de l'adjudicació per evitar que l'empresa pugui començar a fer canvis en la gestió.

Amb aquest plec, Salut ha adjudicat la gestió del CAP de l'Escala i de set consultoris de la zona. En total, l'ABS de l'Escala és la de referència per a 170.000 ciutadans de nou municipi. Durant els darrers 12 anys, la gestió d'aquesta ABS ha estat a mans de la Fundació Salut Empordà, que es va presentar al concurs i que gestiona també l'hospital de Figueres. Eulen és una empresa especialitzada en neteja i seguretat que va entrar fa pocs anys en el negoci de l'atenció a la dependència i a la gent gran.

"Tenim ja preparat el recurs per demostrar que la solvència tècnica de la Fundació Salut Empordà és superior a la d'Eulen", ha afirmat Felip que ha afegit que aniran "fins al final" per evitar que al gestió vagi a parar a mans d'aquesta empresa privada. "Estem preocupats pel personal del CAP i pel model d'atenció primària que s'instaurarà perquè nosaltres sempre hem apostat per la gestió local amb mitjans locals i proveïdors locals", ha detallat.

L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig (PSC), creu que la ciutadania "no és prou conscient de les conseqüències que té que per primer vegada una empresa sense experiència en el sector i amb ànim de lucre se li adjudiqui la gestió del CAP". Puig també ha advertit que aquesta adjudicació obre una porta perillosa a la privatització de la sanitat i assegura que "no hi ha gaire bons auguris cap al futur".