El president de la Generalitat, Artur Mas, va afirmar ahir que "Catalunya està salpant" per iniciar "una nova singladura", però va advertir que aquesta "no serà fàcil" perquè "hi haurà obstacles de tota mena, vents molt forts al davant i onades molt altes, fins i tot braves". El president català va trobar ahir en la inauguració de la remodelació de les Reials Drassanes de Barcelona, seu del Museu Marítim, el millor escenari per il·lustrar les seves metàfores marines al·lusives al procés sobiranista i va tornar a advertir que "hi haurà gent en aquesta singladura que farà tot el possible perquè aquest vaixell no segueixi el seu rumb".

Mas va apel·lar a l'esperit "amant de les lleis, del diàleg i del consens" dels comerciants barcelonins que van impulsar la construcció de les Reials Drassanes a l'edat mitjana, per "vèncer totes les dificultats". Així mateix, va recordar que durant tres segles Barcelona i Catalunya van exercir el lideratge al Mediterrani, una capitalitat, va assegurar, que la comunitat catalana i la seva capital han recuperat actualment.

"Aquí es construïen vaixells i molt a prop d'aquí, els vaixells salpaven, doncs si fem una mica de metàfora, ara salpen molts vaixells cada dia, però hi ha també un país, Catalunya, que, poc o molt, està salpant", va dir Mas. "I està salpant amb la voluntat de fer una nova singladura, que, com veiem, no serà gens fàcil, hi haurà obstacles de tota mena, hi haurà vents al davant molt forts, i onades molt altes, fins i tot onades embravides, hi haurà gent en aquesta singladura que farà tot el possible perquè aquest vaixell no segueixi el seu rumb", va advertir. "Però si el país té consciència que aquest rumb s'ha de seguir i que aquesta singladura s'ha de fer, la farem", va sentenciar.

Segons el president català, "es podran vèncer les dificultats i es podrà mantenir aquest rumb amb l'esperit de la gent que va fer aquestes drassanes, que era un esperit obert, de mentalitat oberta, projectada cap a l'exterior, amb un esperit amant de les normes i de les lleis, un país amant del dret, del diàleg i del consens".

Artur Mas va assegurar que Catalunya vol fer la seva singladura "amb ganes d'arribar a consensos", però "sense perdre el seu rumb". En una inauguració a la qual van assistir les màximes autoritats de la ciutat i el subsecretari del ministeri de Foment, Mario Garcés, Mas va recordar que, quan es van construir les drassanes barcelonines, Barcelona i Catalunya "eren la primera potència de tot el Mediterrani, i juntament amb Gènova i Venècia, es disputaven el lideratge del món".

"Aquella capitalitat, Catalunya la va exercir d'una manera molt convençuda i molt convincent, i d'una manera molt civilitzada perquè en aquell moment Catalunya era una gran amant del dret i de les lleis, i d'aquí va néixer precisament el llibre del Consolat de Mar". Segons Mas, aquest llibre "va ser una aportació catalana durant molts segles que reflectia una societat que era amant de les normes, de la creativitat legislativa, jurídica i amant de les lleis".

Després va perdre el lideratge mediterrani però ara l'ha tornat a "recuperar", segons Mas, que va subratllar que "el port de Barcelona s'ha convertit en el primer port del Mediterrani, ja que té darrere un país industrial". El president de la Generalitat creu que el port és "termòmetre de Catalunya".