El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer ahir una crida a la "unitat" del catalanisme per aprovar els pressupostos catalans i evitar que l'"onada ens passi per damunt", mentre que ERC va avisar que no avalarà uns comptes que no es puguin complir i el PSC es veu "molt lluny" de donar suport a Mas. De visita al Vendrell, el president català va insistir que Catalunya està en "una situació complicada, d'emergència i supervivència de l'autogovern", i va fer una crida a "tot el que ens serveixi per unir esforços i polítiques de continuïtat", malgrat admetre que costa "molt" ja que estem "instal·lats en la política tradicional". En aquest sentit, Mas es va referir al fet que en poques setmanes el Govern haurà d'aprovar els seus pressupostos, cosa que no serà "fàcil" i sí "incòmoda", i va indicar que "si no som capaços de canviar el xip i entendre'ns, ens passarà l'onada per damunt i no acabarem de sobresortir com a país".

Porta tancada

Però cap dels dos partits que podrien ajudar Mas a aprovar els comptes van fer ahir cap gest d'aproximació, sinó tot al contrari: marquen distàncies per salvaguardar la seva parcel·la electoral davant uns pressupostos que, independentment de quin sigui finalment l'objectiu de dèficit, seran severs. El president d'ERC, Oriol Junqueras, amb qui Mas va acordar un pacte de legislatura que incloïa el suport parlamentari d'ERC als comptes, va llançar un nou avís després que dijous rebutgés acceptar els pressupostos encara que l'objectiu de dèficit passés del 0,7% a l'1,5%, unes declaracions fetes després que aquest dimecres mantingués una reunió amb el president català.

En un acte amb emprenedors al Parlament, Junqueras va avisar de nou que "aquells que han criticat governs de diversos colors que han aprovat uns pressupostos i tres dies després els han canviat, que no s'atreveixin a demanar ara que signem una cosa que ja sabem que no es podrà complir; qui ho faci és que no té vergonya".

Posteriorment, en una entrevista a Rne-Ràdio4, el líder de la formació republicana va reclamar "passos endavant" cap a un "Estat propi", que és, segons la seva opinió, "un instrument imprescindible per ajudar als aturats i a les empreses", per a la qual cosa va tornar a posar l'èmfasi en la necessitat de celebrar una consulta d'autodeterminació. Junqueras considera "inseparable" els pressupostos i la recuperació econòmica de la consulta perquè "davant una situació tan desesperada com la que viuen els aturats de Catalunya -va assegurar- els hem de donar tots els recursos que generen els catalans i que ara mateix l'Estat es queda". "No podem perdre el temps i hem de posar el futur de Catalunya en mans dels catalans", va remarcar el líder dels republicans.

Malgrat les advertències de Junqueras, ERC no ha comunicat en cap moment al president de la Generalitat, Artur Mas, que vulguin retirar el suport als pressupostos compromès en el pacte de legislatura, tal com va remarcar des de Roma el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida. Així, està per veure com el canvi de to de Junqueras d'aquests últims dies marcarà les negociacions de les grans xifres dels pressupostos de 2013 entre CiU i ERC, que encara no han començat malgrat que el temps juga en contra si el Govern vol complir amb el seu calendari de presentar el projecte de pressupostos a final d'abril.

Distància del PSC

L'altre dels destinataris dels missatges d'unitat de Mas, el PSC, continua mirant l'escena des de la distància, tal com va deixar clar el primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro, que veu "molt lluny" no només entrar en un Govern de CiU sinó també votar els Pressupostos de 2013.

Per a Navarro, el PSC "no és la tercera opció de ningú" i les prioritats no coincideixen (amb les de CiU) perquè per als socialistes el clau ara és la crisi i no el debat sobiranista.

Des del Govern espanyol, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va reiterar la disposició de l'Executiu al diàleg amb la Generalitat, però també va assegurar que "no es pot demanar al Govern que se salti la Constitució".