Catalunya planteja crear un impost per gravar els pisos buits en mans de la banca, els promotors o les empreses amb la finalitat d'incentivar que els lloguin. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va anunciar ahir que aquesta mesura, que no afectarà els particulars, formarà part de la llei d'acompanyament dels pressupostos d'aquest any, si bé el president de la Generalitat, Artur Mas, va matisar que aquest impost encara "s'està estudiant". L'acord de legislatura entre CiU i ERC ja recollia la possibilitat d'"estudiar l'aplicació de mesures impositives o mesures d'una altra índole per incentivar l'entrada al mercat de lloguer dels habitatges desocupades propietat de societats mercantils". Vila, que no va xifrar quant espera recaptar el Govern per aquesta via, va opinar que la taxa busca "penalitzar la desocupació injustificada" d'immobles, i que segueix el model aplicat a França, on el nombre de pisos buits es va reduir un 40 per cent entre 1999 i 2010, segons el departament de Territori i Sostenibilitat.

Encara que Catalunya descarta la via de l'expropiació empresa per Andalusia, el conseller va comentar que no tenia sentit que a Catalunya se succeeixin els desnonaments mentre existeixi una gran borsa d'habitatges buits en alguns municipis. Segons el cens elaborat per la Generalitat en col·laboració amb el Col·legi de Registradors de Catalunya, actualment hi ha uns 80.000 pisos nous buits, uns 450.000 si es compten també els de segona mà. La Generalitat té localitzats uns 70 municipis on existeix una demanda acreditada de pisos i, en canvi, s'acumulen els habitatges buits; la idea del govern català és gravar allà els pisos desocupats de persones jurídiques, però bonificar-los després aquesta quantitat si els posen de lloguer.

Dubtes del sector

Fonts del sector immobiliari i financer van expressar els seus dubtes sobre que aquesta taxa s'acabés aplicant a Catalunya i estan a l'espera de conèixer més detalls de les intencions de la Generalitat. Des del sector immobiliari es va subratllar la dificultat de definir què es considera un pis buit i van recordar que, quan es construeix una promoció d'habitatges, pot passar bastant temps fins que s'aconsegueix vendre; també sorgeixen en aquest sentit dubtes de caràcter fiscal en cas que un pis es posés de lloguer i acabés després venent-se. Fonts del sector financer posen en dubte que la Generalitat tingui competències per aplicar un gravamen d'aquest tipus i recorden que l'impost català sobre els dipòsits bancaris, que el Tribunal Constitucional (TC) ha suspès de moment, ha estat contrarestat per una taxa estatal sobre això. Part dels pisos buits que hi ha a Catalunya procedeix de promocions que van acabar en mans de la banca nacionalitzada, que al seu torn ha traspassat la majoria dels immobles al banc dolent, la Sareb, encara que aquestes entitats en mans de l'Estat encara tenen en balanç els pisos de valor inferior als 100.000 euros.

Des de Brussel·les, el president de la Generalitat, Artur Mas, va afimar que, si bé no hi havia res decidit encara, volia que "pisos buits de carteres dels bancs o habitatges de promotores que estan acabades però mai van arribar a posar-se a la venda (...) tinguin més estímuls per sortir al mercat de lloguer". ERC, el soci parlamentari de CiU, va reivindicar l'autoria d'aquest impost i va assegurar que vetllarà perquè sigui prou alta "com per provocar un efecte dissuasori".