29 de abril de 2013
29.04.2013

Suspès l'ingrés a presó dels condemnats pel cas Treball

El tribunal dóna un termini d'un any al govern espanyol perquè prengui una resolució sobre la petició d'indult

29.04.2013 | 15:15

L'Audiència de Barcelona ha suspès l'ingrés a presó pels tres condemnats pel cas Pallerols, l'empresari Fidel Pallerols i dos exdirigents d'UDC, Lluís Gavaldà i Vicenç Gavaldà, fins que es resolgui la seva petició d'indult. El tribunal dóna un termini d'un any al govern espanyol perquè prengui una resolució. Tots tres van ser condemnats a menys de dos anys, fet que habitualment suposa no haver d'ingressar a presó, però l'Audiència no va acceptar la suspensió automàtica i va ordenar que igualment ingressessin en un centre penitenciari. Ara, arran de la petició d'indult presentada per tots tres, el tribunal ha decidit suspendre el seu ingrés a presó a l'espera que es resolgui en un termini d'un any.

El cas Pallerols va arribar a judici a principis d'any, però no es va iniciar perquè les defenses i la fiscalia van arribar a un pacte de conformitat que incloïa penes màximes d'un any i mig de presó per haver desviat fons de les subvencions públiques per a cursos de formació d'aturats. Pallerols i Vicenç Gavaldà van ser condemnats a set mesos de presó, mentre que Lluís Gavaldà va ser sentenciat a un any i mig. UDC va ser condemnada com a responsable civil a títol lucratiu a fer-se càrrec de bona part de les indemnitzacions, que pujaven a 380.000 euros.

Habitualment, els condemnats a menys de dos anys i sense antecedents no ingressen a presó. A principis de març, però, l'Audiència de Barcelona va ordenar l'ingrés a presó de tots tres, denegant la suspensió de la pena i la possibilitat dels condemnats a evitar la presó canviant-ho per una multa perquè no tenien antecedents.

En la seva resolució, els magistrats van considerar que pels quals van ser condemnats eren "d'inqüestionable gravetat" i emmarcats en el que "col·loquialment es denomina corrupció política a través d'una trama organitzada". Els magistrats afegien que la crisi econòmica i l'alt índex d'atur, amb continuats ajustos als serveis socials, faria "obscè" que no es posés "fre" a l'ús il·legítim de fons públics.

Ara però, en una nova interlocutòria de tres pàgines, l'Audiència de Barcelona suspèn l'execució de les penes privatives de llibertat per als tres condemnats mentre "es resolgui l'expedient d'indult particular instat per cadascun d'ells". A més, el tribunal també considera que, tenint en compte que les penes imposades són curtes, en dos casos inferiors a un any, hi ha el "risc" que quan es resolguessin els indults "s'haguessin extingit la responsabilitat criminal pel compliment de les penes".

L'Audiència dóna el termini d'un any al govern espanyol per decidir sobre l'indult i considera que, si passat aquest temps no hi ha resolució, entendrà per "desestimada" la demanda i es reserva l'opció d'acordar el compliment de la pena.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema