ERC, soci parlamentari de CiU, s'ha desmarcat d'uns pressupostos catalans que assumeixin l'1,2% del PIB de dèficit perquè els veu "absolutament inassumibles", mentre CiU alerta que el Govern vol crear un "conflicte" territorial entre les autonomies per veure qui aconsegueix més marge de despesa.

La majoria de partits catalans van reunir ahir les seves direccions després que el Govern ampliés en mig punt l'objectiu de dèficit per a les comunitats autònomes per a 2013, a l'espera de si permet que es compleixi de forma asimètrica i dóna a Catalunya un marge més alt.

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va pronosticar que ERC no aprovarà els Pressupostos de 2013, per això ha instat el Govern de CiU a buscar un altre soci i els presenti de manera immediata, ara que ja es coneix l'objectiu de dèficit.

"ERC cada dia posa excuses per no aprovar-los. Crec que té decidit no aprovar-los. Ara ja se sap l'objectiu de dèficit, no hi ha excuses per no tenir els comptes. Es presenten i si aquest objectiu es flexibilitza, s'actualitzen després, com faran altres autonomies", va considerar Sánchez-Camacho.

La líder del PPC descarta el seu partit com a eventual soci de CiU per aprovar els Pressupostos, ja que rebutja l'aposta sobiranista dels nacionalistes i desconfia del partit d'Artur Mas pels "incompliments" dels seus acords parlamentaris sobre els comptes de 2011 i 2012.

Gairebé en paral·lel, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, va considerar que un 1,2 % de sostre de dèficit "segueix sent un objectiu absolutament inassumible" per aplicar uns Pressupostos de la Generalitat que es puguin complir, i va qualificar d'"arbitrari i injust" el repartiment del dèficit que fa el Govern.

Segons va indicar el president d'ERC en la roda de premsa posterior a la reunió de la comissió permanent del seu partit, passar del 0,7 a l'1,2 % de dèficit no resol el problema de fons, que és que "mentre que l'Estat s'autoimposa una retallada de 2.000 milions d'euros, obliga la Generalitat a retallar 3.800".

De la seva banda, CiU va opinar que el Govern vol crear un "conflicte" institucional i territorial entre les CCAA en el sentit de qui aconsegueix un sostre de dèficit més elevat, i va instar el PSC i al PPC a dir si estan a favor de l'asimetria.

El grup de l'Entesa pel Progrés de Catalunya, a través de l'expresident català José Montilla (PSC), va presentar una moció al Senat en la qual insta el Govern a negociar amb la UE la flexibilització dels objectius del dèficit i a establir una distribució més equitativa entre les diferents administracions.

La portaveu d'ICV, Laia Ortiz, va cridar el president de la Generalitat a "plantar-se" davant l'objectiu de dèficit de l'1,2 % perquè, va dir, Catalunya "no pot patir cap retallada més".

De la seva banda, els sindicats UGT i CCOO van reclamar al Govern que no segueixi les indicacions de l'Executiu i de la UE per a la confecció dels pressupostos i que ho faci pensant més en els ciutadans.