El Govern va presentar ahir la futura llei de formació professional i el Tercer Pla de formació professional (FP) per dona un "impuls" a l'ocupació que generen els estudis tècnics i els oficis. Durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va considerar el nou pla de FP 2013-2016 com un pas per avançar "d'una vegada per totes" cap a un nou model de formació professional que generi ocupació pels estudiants i competitivitat per les empreses. La consellera d'Esenyament, Irene Rigau, va avançar que la nova llei de FP cerca augmentar el percentatge d'estudiants que trien aquest itinerari i la seva inserció en el món laboral.

Segons van explicar Puig i Rigau, l'impacte pressupostari del pla estarà assumit pels departaments d'Ensenyament, que compta amb 420 milions d'euros dedicats a la formació inicial, i d'Empresa i Ocupació, que preveu destinar al voltant dels 300 milions a programes de formació professional. El III Pla General de Formació Professional de Catalunya (2013-2016), té la voluntat d'avançar cap a un nou sistema d'FP que ha de donar resposta a les necessitats actuals del mercat laboral. El Pla ha estat consensuat entre la Generalitat, els sindicats CCOO i UGT, les patronals Foment del Treball i Pimec, el Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya, i les dues entitats municipalistes del país ?-Federació de Municipis de Catalunya i Associació Catalana de Municipis.

El III Pla defineix quatre eixos estratègics com són la planificació i adaptació de l'oferta formativa integrada a les necessitats del mercat de treball i de les persones; l'impuls dels centres de Formació Professional integrats; l'organització d'un mecanisme integrat de reconeixement i acreditació de les competències professionals; i el desenvolupament d'un sistema integrat d'informació i orientació professional. Aquests eixos, al seu torn, es despleguen en un total de 13 objectius i 26 mesures que s'hauran d'anar fent efectives al llarg dels quatre anys en què es desplegarà el Pla. L'altre acord del Govern d'impuls a l'ocupació és la memòria de l'Avantprojecte de llei de la Formació Professional. Es tracta del pas previ a la tramitació de l'avantprojecte de la llei que integrarà les distintes modalitats de la Formació Professional.

Els objectius

L'objectiu és superar els obstacles administratius per fer compatible la formació professional al llarg de la vida. La llei aspira a superar els subsistemes per marcar itineraris que van des de la formació inicial fins a la continuada a través de diferents itineraris adaptats a les necessitats laborals i a les persones que es formin des de joves i al llarg de la vida.

"Com més qualitat té la FP inicial, més qualitat té la formació continua al llarg de la vida", va assegurar Rigau. Per això, la llei dissenyarà la formació al llarg de la vida. D'acord amb els objectius europeus, la llei també haurà de preveure la qualificació dels treballadors i la implicació dels sectors productius en la planificació de l'oferta i en la formació en alternança, al centre educatiu i a l'empresa. La llei pretén ajudar els joves a obtenir una formació que els facilitarà l'accés a la feina, i també està pensada perquè els adults puguin obtenir formació adaptada a les seves necessitats i a les de les seves empreses.