El sector de l'autocaravana ressalta la necessitat d'instal·lar més àrees de servei arreu de les comarques catalanes. Asseguren que si s'augmentessin aquesta mena d'instal·lacions s'atrauria a més turistes de tot Europa que passen de llarg per Catalunya i Espanya en veure la manca de serveis. Actualment, més d'un milió de autocaravanes viatgen per Europa tot l'any. A Catalunya només hi ha una quinzena d'àrees de servei i unes 300 a tot l'Estat. Una xifra molt petita comparada amb les més de 7.000 àrees que hi ha a França."Només necessitem una aixeta i un desaigüe" explica l'organitzador de la segona trobada d'autocaravanes de Girona, Narcís Puigderrajols.

Des del passat divendres i fins a aquest diumenge, 82 vehicles i unes 150 persones han participat en la segona trobada d'autocaravanes de Girona. Els participants han pogut fer visites guiades, una caminada per la Vall de Sant Daniel i passejar en bici pel carril bici fins a Bescanó. "La voluntat era oferir elements que estiguessin fora del programa turístic habitual", detalla l'organitzador. La trobada és l'excusa perfecte perquè els usuaris de les autocaravanes de les comarques gironines puguin reunir-se, compartir experiències i parlar sobre el que més els apassiona, viatjar dins dels seus vehicles. Fins i tot, recullen aliments per lliurar-los al Banc d'Aliments. L'any passat van recollir més de 200 quilos.

Actualment, circulen 1.300.000 autocaravanes per Europa duran tot l'any. La gran majoria de les persones que es decanta per aquest estil de transport i turisme són famílies i parelles d'edat avançada tot i que, cada cop més, està augmentant el nombre de gent jove que s'interessa per aquest sistema. "No som un turisme de temporada, tenim i busquem la llibertat", explica l'organitzador de la trobada. L'únic problema amb el qual es troben els conductors de les autocaravanes és la manca de serveis que hi ha arreu de l'Estat i a Catalunya. "Aquí encara no s'ha entès aquesta forma de viatjar i, per això, no hi ha els equipaments necessaris", reflexiona Puigderrajols.

La principal dificultat a la qual s'enfronten és la manca d'àrees de servei. "Només necessitem una aixeta i un desaigua", subratlla l'organitzador. Segons ell, els conductors de les autocaravanes no se senten "ben acollits" a Catalunya perquè no tenen els equipaments necessaris per poder viatjar. "Només que fessin més punts de servei, els usuaris d'aquest tipus de turisme augmentarien exponencialment" afegeix. I és que les xifres parlen per si soles. Actualment a tot Catalunya només hi ha una quinzena d'àrees - a les comarques gironines n'hi ha a Sant Hilari Sacalm, Quart, Sant Feliu de Guíxols i s'està treballant perquè aquest any es construeixi una a Girona- a tot l'Estat espanyol només n'hi ha unes 300 mentre que a França superen les 7.000.

"A Espanya hi ha unes 40.000 autocaravanes censades i a Alemanya, que és el país amb més tradició, n'hi ha unes 440.000", ressalta Puiderrajols. "Només cal fer simples càlculs per veure que és un sector potent", assegura. Segons l'organitzador, la manca d'instal·lacions està fent que molts usuaris passin de llarg per Catalunya i Espanya - sense aturar-s'hi- en direcció cap al Marroc. "Allà han entès aquest estil de turisme, veuen que es una riquesa" subratlla. Per tots aquests motius, des del sector demanen que es construeixin més punts de servei.

La propera trobada d'autocaravanes, la tercera, es farà del 5 al 7 de juliol a Sant Hilari Sacalm, coincidint amb la inauguració de la nova àrea.