La inauguració el 9 de setembre del Born Centre Cultural obrirà les més de 80 activitats que s'han organitzat a Barcelona per commemorar els 300 anys dels fets de 1714, amb el lema de "Viure Lliure", que rescata el crit que pronunciaven els resistents de la Cardona de llavors. Els actes tindran un cost de 2,5 milions d'euros. L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, acompanyat pel tinent d'alcalde Jaume Ciurana, i pels comissaris de l'esdeveniment a Barcelona i Catalunya, els periodistes Toni Soler i Miquel Calzada, respectivament, va presentar ahir les exposicions, seminaris, publicacions i festes de commemoració que s'organitzaran i que serviran per redescobrir la ciutat del segle XVIII. Trias va defensar que aquesta havia de ser una "commemoració sentida, més que institucional", en la qual la ciutadania se sentís implicada, "barreja de memòria, participació i festa".

Segons el seu parer, tres segles després del setge a Barcelona, Catalunya torna a debatre "quin ha de ser el seu futur polític i el paper en el context mundial i d'Europa" i espera que "la celebració del Tricentenari doni tota la força i l'empenta necessari per progressar social i nacionalment com país".

Per al tinent d'alcalde Jaume Ciurana es tracta d'"un exercici de radicalitat democràtica, extrapolable a qualsevol altra societat europea" i que en el cas de Barcelona s'estendrà a tots els districtes.

Abans que Toni Soler desglossés els actes organitzats, el comissari dels actes del Tricentenari a Catalunya, Miquel Calzada, va mantenir que 2014 "no pot ser un any de lamentacions" sinó que hauria de ser "un pretext per imaginar un nou estat social, econòmic i cultural". Toni Soler va donar a conèixer els actes més importants dels pròxims mesos, amb un pressupost d'uns 2,5 milions d'euros, i va afirmar que el lema "Viure Lliure" tenia una connotació política però també tenia a veure amb la "democràcia, el diàleg, els drets individuals i col·lectius". "És un concepte molt barceloní i que ens posa en contacte directe amb els barcelonins de fa 300 anys", va indicar.

Doble oportunitat

El periodista Toni Soler entén que la commemoració suposarà una doble oportunitat per poder divulgar tant el passat com les projeccions de futur de Barcelona i Catalunya, a la vegada que vol que serveixi per "mostrar al món el millor de la creativitat d'aquesta societat".