El magistrat del Tribunal Constitucional (TC) Juan Antonio Xiol, nomenat recentment pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), va assegurar ahir que la resposta de l'alt tribunal a la declaració sobiranista de Catalunya havia de ser "unànime i integradora". Durant la presentació del llibre Justícia i Societat: a la recerca del diàleg perdut, celebrada al Caixafòrum de Madrid, el nou membre del Constitucional va manifestar que el tribunal havia d'actuar com a tal "d'acord amb mètodes jurídics encara que siguin assumptes polítics".

"Espero que el Constitucional doni una resposta unànime i integradora sobre el tema sobiranista", va afirmar el magistrat del Tribunal Constitucional, que el passat 8 de maig va suspendre durant cinc mesos la resolució del parlament català del passat 23 de gener, en la qual es declarava que Catalunya és "subjecte jurídic i polític sobirà".

El magistrat del Tribunal Constitucional va refusar aprofundir més sobre aquest assumpte, ja que va dir que qualsevol comentari "seria imprudent i gratuït", i va afegir que ara es limitava a escoltar la societat i els ciutadans.