El primer secretari del PSC, Pere Navarro, està disposat a reunir-se amb el president de la Generalitat, Artur Mas, per explicar-li la seva proposta de reforma federal que ha aprovat el PSOE sempre que els nacionalistes aclareixin el model d'Estat que volen per a Catalunya. Així ho va anunciar ahir el portaveu del PSC, Jaume Collboni, en una roda de premsa en la qual va considerar que, si es produeix aquesta reunió amb Mas, haurien d'acudir tant Navarro com el líder del PSOE, Alfredo Pérez-Rubalcaba, com en la trobada que van mantenir a Madrid fa uns mesos. El PSC exigeix encara que abans que tingui lloc aquesta reunió al Palau de la Generalitat, com va proposar Mas aquest cap de setmana després de conèixer el contingut de la reforma federal del PSOE, CiU aclareixi si la seva opció és la independència de Catalunya o si es planteja també la via federal. Collboni va defensar l'acord aconseguit per tot el socialisme espanyol aquest cap de setmana al Consell Territorial de Granada com un "inici històric" cap a un model d'Espanya federal.

Els socialistes catalans defensen que amb aquest document ja van més avançats que Mas qui, subratllen, encara no ha enviat al president del Govern, Mariano Rajoy, la carta per sol·licitar-li autorització per celebrar una consulta sobiranista a Catalunya.

Per la seva banda, el secretari general d'UDC, Josep Maria Pelegrí, va demanar al PSC que tingués "veu pròpia", diferenciada del PSOE, per sumar-se de forma "indubtable" al dret a decidir davant les "inconcrecions" que, segons el seu parer, es deriven del nou projecte federal dels socialistes.

Els dirigents democratacristians van analitzar ahir la proposta de reforma constitucional federal aprovada aquest cap de setmana en el Consell Territorial del PSOE a Granada. Per a Pelegrí, el PSOE, en impulsar el citat document, havia fet un "gest" cap a les posicions del PSC, encara que el text de Granada no esmentava el dret a decidir per als catalans, pel que va demanar al PSC que expliqués si, amb aquest nou escenari, es podia sumar de forma clara a la consulta d'autodeterminació.

Més reaccions

ICV va criticar el document pactat entre PSC i PSOE i va afirmar que "no es pot avançar cap al federalisme sense reconèixer el dret a decidir". La portaveu d'ICV, Laia Ortiz, va manifestar que la proposta dels socialistes per reformar la Costitució "no respon al moment actual de Catalunya" perquè "en comptes d'avançar, retrocedim i anem enrere". Ortiz va valorar que el document "es queda més curt que l'Estatut" i que hi ha altres qüestions "que no s'han parlat" a Granada com "les dificultats en temes lingüístics o l'encaix de l'autogovern". També va criticar que el "camí" que havia fet el PSC només serveixi "per parlar d'economia".