Catalunya va ser el 2011 la tercera comunitat autònoma en aportació de recursos tributaris al sistema de finançament autonòmic després de Madrid i les Balears i la desena en recursos per càpita rebuts un cop aplicat el model de redistribució vigent. Així ho indiquen les darreres dades sobre la liquidació del model de finançament facilitades pel Departament d'Economia i Coneixement. A l'hora de pagar impostos Catalunya, amb un índex de capital inicial del 119,1%, se situa 19 punts per sobre la mitjana de les comunitats de règim comú -Madrid, 34 punts més i les Balears, 21- mentre que en la redistribució dels recursos la situa sis dècimes per sota la mitjana, amb un índex dels recursos finals del 99,4%.

Es confirma així la tendència de l'any 2010, quan Catalunya també va caure de la tercera a la desena posició. Només es va situar per sobre de la mitjana el primer any d'aplicació del model.

En total, l'any 2011 Catalunya va rebre 16.912 milions, un 3% menys que l'any anterior.

Les dades de la liquidació 2011 també posen de manifest que els mecanismes de redistribució que utilitza l'Estat espanyol fomenten un repartiment arbitrari dels recursos. Mentre que aquest any Catalunya perd set posicions, altres comunitats amb una capacitat tributària molt per sota de la mitjana han rebut més recursos per càpita que Catalunya.

D'altra banda, els resultats confirmen que l'evolució dels recursos de cada comunitat autònoma no té cap relació amb el comportament de la seva economia. En els tres anys d'aplicació del model, s'observa que Catalunya, amb un creixement del PIB (2,9%) superior a la mitjana (1,4%), rep un finançament que creix a un menor ritme (1,7%) que al conjunt de comunitats autònomes (7,5%).