El conseller de Presidència, Francesc Homs, va confirmar ahir que es redactarà de nou el projecte del fitxer d'"adhesions" a les polítiques del Govern per canviar-lo "de dalt a baix" i, així, evitar les "suspicàcies" aixecades per un suposat vincle amb el debat sobiranista. "Estic bastant sorprès de les polèmiques perquè a l'esborrany no constava que tingués res a veure amb la consulta ni amb el dret a decidir", va afirmar Homs en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal de l'executiu català en ser preguntat per la intenció del Govern de crear un fitxer de dades de caràcter personal sobre "adhesions a propostes impulsades per la Generalitat". Homs va defensar que es tractava d'un projecte per "regularitzar" els centenars de fitxers existents a la Generalitat, com alguns que van fer executius anteriors, com el del tripartit davant iniciatives com l'Estatut.

El portaveu del Govern va admetre que optar per la paraula "adhesions" no havia estat "el més encertat", així que "perquè no hi hagi cap ombra de dubte" es redactarà de nou una nova ordre, encara que era la terminologia que s'havia utilitzat en iniciatives similars en altres autonomies. Així, "tots els que han construït articles apocalíptics... que estiguin tranquils perquè no té res a veure amb el dret a decidir", va garantir Homs, que va replicar als crítics amb aquesta iniciativa que Catalunya té "altres problemes".

En to irònic, el portaveu va entonar el lema "Keep calm" (Mantinguem la calma) davant la polèmica pel fitxer d'adhesions, molt criticat pels partits de l'oposició, que havien fet anàlisis, segons Homs, que "descansen només sobre el prejudici". Segons l'edicte posat a informació pública fa uns dies, el departament de Presidència està tramitant l'elaboració d'un projecte per crear el "fitxer "Adhesions a propostes impulsades pel Govern de la Generalitat"", que, segons el text inicial, "té per objecte crear el fitxer de dades de caràcter personal, gestionat en l'àmbit del departament de Presidència, relatiu a les adhesions a propostes impulsades pel Govern de la Generalitat de persones físiques i jurídiques". El Govern sosté que ja compta amb 101 fitxers d'aquest tipus i emmarca la nova iniciativa en els processos de participació que fomenten les administracions i que, segons la llei de protecció de dades, obliga a regularitzar els fitxers personals.

Les crítiques

Un dels partits crítics amb aquest projecte de registre d'adhesions ha estat al PSC, al qual, d'una altra banda, Homs va estendre de nou la mà perquè se sumés al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, la plataforma de partits, institucions i entitats per organitzar la consulta.

Per a Homs, després de la Conferència Territorial del PSOE a Granada en la qual es va aprovar el projecte de reforma federal de la Constitució, el PSC "ja no té excuses" per sumar-se al Pacte perquè se suposa, va dir el portaveu, que els socialistes catalans també voldran sotmetre a votació la seva proposta. També el conseller de Presidència va situar la reunió entre el president de la Generalitat i el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, per comentar el projecte federal dels socialistes en "les pròximes setmanes", sense concretar si serà abans o després d'agost.

Després d'un Consell Executiu encapçalat per la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, en estar el president Artur Mas de viatge oficial al Brasil, Homs també va demanar a ERC que "no improvisi cada dia una proposta nova", en al·lusió a la idea del líder dels republicans, Oriol Junqueras, de rebaixar el tram autonòmic de l'IRPF.

"Els governs no tenen aquesta flexibilitat per fer cada dia una cosa diferent (...)", va subratllar.