Esther Quintana, la dona que assegura que va perdre un ull per l'impacte d'una pilota de goma en la manifestació per la vaga general del passat 14-N, va manifestar ahir el seu desig de ser "l'última que pateixi per una bala de goma". Quintana, que va comparèixer en representació de la Plataforma Ull amb el teu Ull davant la comissió del Parlament que estudia els models de seguretat, ordre públic i l'ús de materials antiavalots en esdeveniments de masses, va criticar l'actuació de la Generalitat i del Departament d'Interior. La dona va assegurar que niungú es responsabilitza dels danys causats per les pilotes de gomes disparades per les brigades antiavalots (BRIMO) dels Mossos d'Esquadra, ja que neguen que això hagi ocorregut.

Aquesta negació comporta que les víctimes d'aquestes armes no rebin cap tipus d'indemnització i, segons la seva opinió, que no es castigui els agents que se salten els protocols i que aquests "segueixin actuant amb impunitat". "En qualsevol país democràtic hi haurien hagut dimissions immediates, aquí avui encara ningú s'ha responsabilitzat dels que van fer malament la seva feina", va considerar la portaveu de la plataforma Ull amb el teu Ull, que va lamentar que Interior negui que els policies hagin disparat bales de goma en tots els casos en què hi ha hagut persones ferides.

Els arguments

Esther Quintana va voler deixar clar que no estava "contra els Mossos d'Esquadra" ni tenia "res contra ells, que fan una feina molt important, la de protegir-nos i fer complir les lleis que ens donem", però va preguntar per què amb 430 agents la BRIMO, la unitat antiavalots de la policia catalana, "té tants problemes i tants imputats". Segons la seva opinió, el motiu era que "aquests agents o no estan controlats o les ordres que tenen és espantar la gent que va a manifestar-se". Esther Quintana va iniciar la seva intervenció explicant les repercussions que havia tingut i tindrà en la seva vida la pèrdua d'un ull fa vuit mesos. Des d'aleshores, aquesta treballadora autònoma de 42 anys no pot treballar perquè està de baixa i la manté el seu pare, de 87 anys, perquè no ha rebut cap indemnització. Està en tractament psicològic, ha estat operada tres vegades i ho serà "unes 700 més", segons que va explicar, per pal·liar les afectacions als ulls, nas, boca i músculs de la cara a causa de l'impacte de la bala de goma.

Després va explicar les circumstàncies en què havia rebut l'impacte de la bala de goma i va insistir que no hi havia cap altercat i que els agents armats van actuar sense motiu i no van respectar els passos del protocol de l'ús de les bales de goma. També va explicar que la conselleria d'Interior no s'havia posat en contacte amb ella i, segons la seva opinió, no s'havia interessat ni per la seva salut "ni per saber què va passar, només (s'ha interessat) per la seva imatge". Quintana va agrair l'oportunitat de poder explicar la seva experiència al Parlament i contribuir que es prohibeixin les bales de goma. "Sóc aquí perquè això no em torni a passar i perquè no li torni a passar a ningú", va explicar Esther Quintana, que va recordar que les bales de goma "no discriminen i són incontrolables", pel que qualsevol pot patir-ne l'impacte.