Autema, la concessionària de l'autopista entre Sant Cugat i Manresa (C-16), ha presentat un recurs contenciós administratiu en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per reclamar 27,1 milions en concepte de compensacions pels descomptes aplicats per la Generalitat. Segons avançava el diari Expansión, aquests 27,1 milions són la xifra vençuda fins a 2011, que a finals de 2012 ja sumava un saldo negatiu de 66,9 milions. Autema està participada per Inversora d'Autopistes de Catalunya -Ferrovial, a través de Cintra-, amb un 76,3 %, i per Acesa -Abertis-, amb el 23,7 % restant.

Aquest recurs, formalitzat al juny de 2012, consta en els comptes dipositats per la societat en el registre mercantil, encara que la memòria de l'any passat ja avisava que la companyia seguiria reclamant "el deute exigible" a mesura que vencés.

El deute té el seu origen en l'aplicació de dos decrets de la Generalitat: un de l'any 1999, que introduïa descomptes de fins al 50 per cent per a usuaris habituals, i un altre de 2004, que estipulava que els increments de les tarifes no només es vinculaven a l'IPC, sinó a un factor corrector en funció del trànsit.