El líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat que actualment ERC ha guanyat "la batalla de les idees" i que els republicans estan liderant el discurs ideològic dominant a Catalunya. "No entro a dir els motius perquè prendria mal però els republicans han guanyat i hem de ser conscients d'això", ha ressaltat. Segons Duran i Lleida, si s'analitzen les perspectives electorals el país i l'Estat serà "ingovernable" en el pròxim futur. "Amb una ERC guanyadora, una segona força- CiU- devaluada i partits minoritaris que pugen anem cap a uns temps molt difícils", ha comentat. Segons el líder d'UDC això és degut al fet que els partits no han donat resposta a les necessitats dels ciutadans.

"S'ha perdut la capacitat de centralització, si analitzem les perspectives electorals el país és ingovernable en el futur", ha ressaltat el líder d'UDC davant d'uns cent membres del partit que assistien a l'acte de clausura de l'Escola d'Estiu de la formació política a Caldes de Malavella. "A Catalunya amb una ERC guanyadora, una segona força - CiU- devaluada, amb Ciutadans i Iniciativa que puja i a Espanya amb partits minoritaris que pugen no es pot governar i anem cap a un temps molt difícils", ha comentat.

Segons Duran i Lleida això succeeix perquè els partits politics han fallat a l'hora de donar respostes a la societat. "Els qui tenim responsabilitats de govern hem anat motivats per altres coses, per interessos menors, i davant d'això la gent es refugia en altres opcions", ha explicat. Concretament, en el cas de Catalunya, el president del comitè de govern d'Unió ha explicat que els republicans d'esquerres han "guanyat la batalla de les idees". "ERC porta el discurs dominant d'avui en dia d'aquest país, això és un triomf", ha explicat mig contrariat. "Ara fa un any nosaltres treballàvem el pacte fiscal i un any després ERC porta la independència, ha guanyat la batalla i hem de ser-ne conscients", ha comentat.

En aquest sentit, Duran i Lleida ha explicat que no vol que "ERC" guanyi les properes eleccions. "No m'agraden ni m'agrada el PSC i menys el PP, a mi m'agrada CiU i si voleu m'agrada més unió de convergència", ha afirmat. Unes paraules que han arrencat aplaudiments entre els assistents però que el cap de la formació ha aturat tot demanant "no fem demagògia". Durant el seu discurs de cloenda de la 19a edició de l'Escola d'Estiu, el cap de la formació ha assegurat que els partits polítics cada cop estan perdent "més credibilitat" i que Europa s'enfronta a un augment del populisme que pot ser "molt perjudicial".

"La societat ha de confiar amb els polítics però només ho farà en la mesura que ens vegin exemplars en el nostre dia a dia", ha puntualitzat. Finalment, Duran i Lleida ha augurat que en les properes eleccions europees és possible que hi hagi "més diputats antieuropeus que a favor de l'europeïsme". "Això és perquè no s'ha sabut relacionar els organismes amb la ciutadania", ha admès.

Amb aquestes paraules, el líder d'Unió ha posat el punt i final a l'Escola d'Estiu del partit que s'ha allargat durant aquest cap de setmana i on s'han fet diverses xerrades sobre la qualitat democràtica, el sistema electoral, la participació ciutadana i s'ha recordat el 75è aniversari de l'afusellament de Manuel Carrasco i Formiguera.