El PSOE i el PSC van ajornar ahir la revisió de les seves relacions i van pactar crear un comitè permanent de coordinació política, encarregat de fer un seguiment del dia a dia i de la gestió política quotidiana per millorar la cooperació entre els dos partits en l'àmbit orgànic i parlamentari. Aquesta figura es va aprovar per unanimitat al Comitè Federal del PSOE, on finalment no es va estudiar la revisió del protocol de relacions, que havia molestat molts "barons" del partit perquè admetia la possibilitat que els socialistes catalans votessin diferent al Congrés en assumptes d'especial rellevància per a Catalunya. Segons van confirmar fonts socialistes, amb aquesta proposta es dóna el vist-i-plau també al retorn a la direcció del grup parlamentari d'un representant del PSC, després que el diputat José Zaragoza es veiés forçat a abandonar-la fa uns mesos, quan els socialistes catalans van trencar la disciplina de vot per abonar el dret a decidir.

D'aquesta manera, el Comitè Federal del PSOE no va tancar finalment el nou protocol de relacions, davant el rebuig que havia despertat en diverses federacions socialistes la possibilitat de deixar que el PSC tingués llibertat de vot al Congrés en temes catalans, i es va limitar a donar el vist-i-plau a una espècie de comitè d'enllaç entre els dos partits i dins del grup parlamentari. D'acord amb les fonts, amb la decisió presa no es dóna llibertat de vot al PSC en temes en els quals hi hagi discrepàncies, com havien demanat els socialistes catalans, sinó que les diferències s'intentaran resoldre amb diàleg acostant postures. "No hi ha ni concessions ni cessions. És un acord entre dues parts, uns partits que comparteixen un ideari i la fi de la seva acció política", van subratllar les fonts.

Defensa de la unitat

Al fil de l'anterior, tant el PSOE com el PSC es van comprometre a posar tot el seu interès a "seguir junts en això" davant la difícil situació a Catalunya entre el "secessionisme" de CiU i ERC i l'"immobilisme".

"Està en perill la unitat d'Espanya", van recalcar, sense precisar què ocorrerà si els diputats del PSC tornen a trencar la disciplina de vot, com el mes de febrer passat, quan van ser sancionats amb 600 euros cadascun per donar suport al dret a decidir.

Els socialistes catalans van recalcar que no renunciaran a la seva autonomia i a allò aprovat en el seu últim congrés, però tampoc oblidaran que pertanyen "a una mateixa família política". Aquest comitè permanent vol enfortir la col·laboració entre els dos partits, respectant els àmbits d'autonomia de cada organització.