El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va dir que estava "persuadit" que "aviat" el Govern espanyol anunciaria l'objectiu de dèficit que obriria la porta a elaborar els pressupostos. Mas-Colell va reconèixer que aquesta persuasió no la tenia fa quinze dies i va afegir que en tot cas no preveia un escenari on no hi hagués ni pressupostos per al 2013 ni per el 2014. El conseller també va dir que en aquests moments no hi havia convocatòria de dia per la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, tot i que probablement seria el 23 o el 24 d'aquest mes. Mas-Colell va citar el dèficit de les balances fiscals que patine els catalans com el factor d'"empobriment".

Durant la seva intervenció en un esmorzar del Fòrum Europa, Mas-Colell va haver de respondre a les previsions sobre la presentació dels pressupostos i va dir que de moment no hi havia data per a la presentació del projecte de llei fins que el govern espanyol no presentés l'objectiu de dèficit fiscal que s'assignaria a Catalunya.

Mas-Colell va presentar quatre escenaris possibles en relació amb els pressupostos de la Generalitat. Un primer escenari totalment "descartat" que és ni fer el pressupost del 2013 ni tampoc el pressupost del 2014: aquest és un escenari que el conseller va voler descartar d'arrel. El segon escenari és fer el pressupost del 2013 i obrir el procés per començar a elaborar els pressupostos del 2014. Una tercera possibilitat és fer el pressupost del 2013 i deixar de costat el pressupost del 2014 i una quarta i última possibilitat és abandonar el pressupost del 2013 i "anar directament" a fer el pressupost del 2014.

Entre aquests quatre escenaris es troba la decisió final que prendrà el Govern, va dir el conseller d'Economia i Coneixement, que no obstant això no va apuntar quines d'aquestes possibilitats era la més probable.

Front comú a Madrid

El conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, va oferir un front comú a la Comunitat de Madrid per aconseguir que el nou sistema de finançament posi més recursos a disposició de les comunitats. En una conferència en el Fòrum Europa Tribuna Catalunya, el conseller va reiterar aquesta idea, que ja va esbossar fa uns dies en un moment en què el Govern havia endarrerit l'entrada en vigor del nou sistema de finançament fins a 2015, però en què les comunitats ja comencen a reclamar més recursos.

Malgrat aquesta oferta de "causa comuna" amb la Comunitat de Madrid, Mas-Colell va censurar aquesta autonomia per sostenir "que té dret als diners que passa per Madrid però que no paguen els madrilenys", i va afegir: "Si tan ajustats es veuen, que apugin impostos, perquè van una mica sobrats". Mas-Colell va assegurar que la fiscalitat de Catalunya era "més elevada del que seria ideal per no afectar la maquinària productiva catalana", i va admetre en aquesta línia que la "competència fiscal amb Madrid" podia "fer mal" a Catalunya.

El conseller va centrar el gruixut de la seva conferència a exposar els plans en matèria de coneixement del seu departament, i va comentar que la Generalitat vol reduir un 30 % el nombre de centres d'investigació existents per fusionar-los o agrupar-los i aconseguir així més massa crítica. En qualsevol cas, va admetre que els recursos per a la investigació s'havien retallat un 17 % a Catalunya entre l'any 2000 i 2013, encara que va subratllar que la caiguda a Espanya havia estat més gran i va criticar la concepció "burocràtica" i "funcionarial" que tenia l'Estat en alguns aspectes.