La Conselleria d'Interior ha apartat de la Brigada Mòbil set antiavalots que en la vaga general del 14 de novembre passat van baixar de la seva furgoneta a la zona del Passeig de Gràcia amb Gran Via, on va caure ferida greument en un ull Ester Quintana, i van disparar una salva sense projectil. Els sis agents i el seu caporal no ho havien explicat fins ara i per això han estat apartats de les tasques d'ordre públic. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha lamentat la "clara i flagrant indisciplina" i "l'amnèsia" dels agents, que ha portat que altres mossos hagin estat imputats pel jutjat que investiga el cas.

En una compareixença d'urgència davant la premsa, Espadaler ha volgut demostrar que el cos policial vol arribar fins al fons de l'assumpte i demostrar la màxima "transparència" en aquest cas. Per això, la informació ja la van facilitar aquest dilluns al jutge que investiga el cas.

Segons el conseller, la furgoneta Dragó 414 era al costat mar de la Gran Via a la confluència amb Passeig de Gràcia, tot i que no sap si al costat Besòs o Llobregat. Fins ara, els Mossos havien dit que les seves furgonetes eren a la Gran Via costat mar-Llobregat, just abans d'arribar a Passeig de Gràcia, i per això no haurien tingut prou angle com per disparar una pilota de goma que impactés en Ester Quintana, que era al Passeig de Gràcia per sota de la Gran Via, tocant al carrer Casp.

El fet de ser en aquella zona i haver baixat de la furgoneta el caporal i cinc dels sis agents, tots excepte el conductor, és prou "rellevant" tot i que "no concloent" com per haver-ho dit als investigadors dels Mossos. A més de baixar del vehicle, els agents "creuen recordar" que l'escopeter va disparar una salva sense projectil, cosa que fins ara no se sabia.

Per això, la informació s'ha traslladat al jutge i s'ha retirat de la Brigada Mòbil els set mossos. A més, s'ha obert una informació reservada per "incompliments disciplinaris".

Espadaler ha lamentat que els agents no hagin dit res fins ara, vuit mesos després, i no sap el motiu d'aquest retard que ha pogut incriminar altres companys, que han hagut d'anar a declarar davant del jutge i alguns estan imputats. El conseller ha admès que la pressió i potser algunes imatges els poden haver influït per admetre els fets. Aquests agents no havien declarat fins ara davant del jutge.

El conseller ha mostrat la seva intenció d'arribar al fons del cas, tot i que ha dit que no els toca jutjar a ells sinó al magistrat instructor. Sobre la possibilitat que a més d'una salva també disparessin una pilota de goma, el conseller ha dit: "a dia d'avui tenim el que teníem". En el marc de la investigació i la transparència, Espadaler ha explicat que la geolocalització dels agents i les furgonetes podria ser una solució "bona per tothom" per evitar incidents com aquest.