El president de la Generalitat, Artur Mas, preveu realitzar en els pròxims mesos dos nous viatges oficials, a l'Índia i a la Xina, a l'hora que l'executiu amplia els àmbits geogràfics d'actuació de les delegacions del Govern existents a l'estranger per guanyar presència internacional. Així ho va anunciar el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, en la conferència de premsa posterior a la reunió de l'executiu català, on va precisar que l'ampliació de funcions de les oficines es feia sense augmentar recursos, ni personal.

Així, l'executiu va aprovar el decret que modifica parcialment els decrets de les delegacions de la Generalitat a França, Regne Unit, Alemanya i EUA, que estendran les seves funcions, respectivament, a Suïssa, Irlanda, Àustria i Mèxic.

Homs va justificar la decisió per la necessitat de difondre el procés sobiranista que lidera el seu govern i d'internacionalitzar l'economia catalana. Segons va explicar el conseller de la Presidència, l'equip de govern va fer una "valoració positiva" del viatge oficial de Mas al Brasil la setmana passada i ja s'estan planejant nous destins per a la segona meitat d'aquest any i principis del que vé a l'Índia i a la Xina. Mas, acompanyat del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, i una comitiva de 60 empreses i institucions, va mantenir diferents contactes comercials orientats a ampliar la presència de firmes catalanes al Brasil. En el seu periple de sis dies, Mas va passar per Fortaleza, al nord-oest del país, i va recórrer també el sud, concretament Florianópolis, Rio de Janeiro i Sao Paulo. Preguntat en conferència de premsa pel balanç del viatge, Homs va ressaltar el seu contingut econòmic en un moment en el qual, pel context de recessió a la zona euro, les empreses catalanes necessiten obrir mercat en països emergents.

Per això, sense descartar altres possibles destins, els pròxims viatges en vista de Mas siguin a dos gegants emergents a Àsia com l'Índia i la Xina, per als que no hi ha dates encara tancades.

Xarxa d'oficines

Mentrestant, el govern català intenta ampliar la seva presència internacional a través de la seva xarxa d'oficines a l'estranger i sense augmentar els recursos existents, donades les existents dificultats financeres de la Generalitat. Com inicialment estava establert per decret l'àmbit geogràfic de cadascuna de les delegacions a l'estranger, l'executiu català acaba d'aprovar un nou decret que amplia aquest marge de maniobra, segons va explicar Homs, conseller responsable de l'acció exterior. Homs va assegurar que aquesta ampliació, que no afecta la delegació de Brussel·les, es fa "mantenint la mateixa estructura i pressupost" perquè, va dir, "no es disposen de més recursos".

A més de treballar les relacions bilaterals amb les autoritats dels nous països en els quals s'actuarà, la Generalitat pretén també a través de les delegacions establir relacions amb organismes internacionals ubicats als països d'influència. Així, des de França i Suïssa es vol incidir més en la Unesco, amb seu central a París, mentre que des del Regne Unit i Irlanda es pretén mantenir contacte amb el Consell Nòrdic, integrat per Islàndia, Dinamarca, Suècia, Finlàndia i Noruega.