El líder del grup d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va acusar ahir CiU i el PSC de vetar el nom d'Agustí Colom per cobrir una vacant a la Sindicatura de Comptes perquè prefereixen "síndics dòcils", i als socialistes els va advertir que si a sobre pretenen treure profit del veto hi haurà conseqüències. Colom, que ja va ser síndic entre els anys 2004 al 2011, va elaborar informes fiscalitzadors com el que implicava a l'exalcalde de Lloret i actual diputat de CiU, Xavier Crespo, actualment imputat en el cas de la màfia russa. L'informe que en el seu moment va elaborar Colom sobre Crespo va ser desaprovat per la resta de síndics i silenciat durant diversos anys per la Sindicatura, fins que el cas va arribar als tribunals i va tornar a reaparèixer.

Es dóna a més la circumstància que Agustí Colom va elaborar també un altre informe sobre desviacions pressupostàries en la construcció de l'hospital Moisés Broggi de Sant Joan Despí, en el qual es concloïa que el contracte va passar de 71,2 a 74,7 milions d'euros sense justificació, i això va ocórrer quan en els òrgans gestors hi figuraven destacats dirigents del PSC. Segons va explicar en una roda de premsa el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, "és del tot injustificable i molt greu" que CiU "veti" el nom de Colom, mentre que el PSC "no només pot sumar-se al veto, sinó fins i tot intentar aprofitar-se de la situació per imposar un candidat seu, Miquel Salazar".

La resposta

Mentrestant, CiU, ERC i PSC van arribar a un acord de consens en la renovació dels membres de la Sindicatura de Comptes. Jaume Amat, a proposta de CiU, Jordi Pons, d'ERC -tots dos renoven en el càrrec- i Miquel Salazar, del PSC ocuparan les tres vacants que han quedat a la institució i deixaran fora el candidat proposat per ICV-EUiA, Agustí Colom, que denuncia el "veto" de la resta de forces polítiques. La resta de grups acusen els ecosocialistes de prioritzar el "tacticisme polític" en presentar un candidat que no generava el consens suficient. Els candidats hauran d'aconseguir el suport de 81 diputats en el Ple del Parlament d'aquets dimecres per ser acceptats.

El PSC va explicar que havia demanat a ICV-EUiA un canvi de candidat per a la Sindicatura de Comptes, ja que "el senyor Colom suscitava un rebuig frontal en diverses formacions polítiques". El portaveu parlamentari dels socialistes, Maurici Lucena, va retreure a ICV-EUiA no haver buscat cap altre candidat i els va acusar de prioritzar la "tàctica política" als interessos de la institució. El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, va retreure a ICV-EUiA no haver-se posat en contacte amb ell per consensuar els noms dels candidats a síndic. "No hem rebut una trucada ni de Joan Herrera ni de Joan Mena", va afirmar Turull, que va confirmar que votarien a favor dels tres candidats de consens, fet que exclou a Agustí Colom. De la seva banda, ERC va manifestar que encara havien de valorar tots els candidats i prendre una decisió. Tot i això, la portaveu d'ERC, Marta Rovira, va destacar la necessitat que els candidats tinguin el consens necessari per ser escollits, fet que no existeix en la figura del candidat proposat pels ecosocialistes.