El Parlament ha aprovat una moció que suposa l'obertura del debat sobre la possible regulació de l'ús del burca i el niqab. CiU, PSC, PPC i C's han permès demanar al Govern que "estudiï els supòsits de limitació o prohibició" de les peces que "ocultin el rostre" als espais públics. Tot i que la moció no esmenta el burca ni el niqap, tothom ha reconegut que la qüestió de fons que motiva la iniciativa és l'ús d'aquests vels integrals. ERC,que s'ha abstingut en els punts claus de la moció, ha fet constar la seva oposició a qualsevol cosa que suposi pèrdua de "drets" i "dignitat". CUP i ICV-EUiA s'han oposat carregant contra els promotors de la moció pel perill que té abordar el tema des de la prohibició.

Una moció presentada pel grup parlamentari de CiU ha provocat que per primer cop una iniciativa al voltant de l'ús dels vels integrals tiri endavant a la cambra catalana, obrint així el debat de manera formal. Amb l'anul·lació del decret de l'Ajuntament de Lleida que prohibia l'ús del burca i el niqab als espais públics de fons, CiU ha optat per portar el tema al Parlament sense esmentar concretament cap d'aquestes peces de roba i formalitzar una moció més genèrica. Tot i això, promotors, detractors i grups en general han coincidit que la motivació principal de la moció ha vingut precisament per voler abordar l'ús d'aquests vels.

Així, CiU, PSC, PPC i Ciutadans han fet valer els seus vots per aprovar el text que insta el Govern de la Generalitat a "estudiar i analitzar els supòsits de limitació o prohibició d'ocultació del rostre a l'espai públic sota paràmetres de seguretat ciutadana i ordre públic". La moció també recull que això serviria per "respectar unes normes comunes de convivència i preservar la integritat de les persones sigui quin sigui el seu origen, sexe o forma de pensar".

Els mateixos partits han fet que tiri endavant la petició perquè el Govern presenti "tan aviat com sigui possible, un projecte de llei on s'inclogui la regulació del supòsit d'ocultació del rostre a l'espai públic, així com la d'aquells supòsits la regulació dels quals sigui necessària per garantir la convivència ciutadana i la dignitat de les persones". La moció també demana "dotar als ajuntaments de la cobertura legal necessària en relació amb les ordenances que aprovin en matèria de seguretat i espai públic, així com de mitjans per incrementar la mediació conduent a la incorporació de totes les persones a la nostra societat amb els mateixos drets i obligacions".

Tot i abstenir-se en aquests punts, ERC ha pactat amb CiU la incorporació d'un altre apartat més genèric sobre drets i llibertats -al que Esquerra i ICV també han donat suport- amb la intenció d'emmarcar millor el debat sobre el burca. En aquest punt, que només ha tingut dos vots en contra, el Parlament declara "que totes les persones tenen dret a viure amb dignitat, seguretat i autonomia, lliures d'explotació, de maltractaments i de tota mena de discriminació, i tenen dret al lliure desenvolupament de llur personalitat i capacitat personal".

Des de CiU, el diputat Lluís Guinó ha explicat que la moció i el debat s'han volgut emmarcar en "el dret a la seguretat ciutadana" perquè "és l'única competència que disposa el Govern per articular una proposta que resolgui la problemàtica que tenim sobre la taula", en referència a l'ús dels vels integrals en espais públics. Guinó ha justificat també la necessitat d'una llei que reguli aquests temes perquè "els ajuntaments com el de Lleida necessiten una protecció jurídica i una cobertura legal per les seves ordenances" al respecte.

El diputat del PSC Xavier Sabaté s'ha mostrat favorable a la moció però ha volgut pressionar el Govern perquè tiri endavant una llei que reguli el burca. "Vostès insten amb la moció de CiU al Govern de CiU; doncs facin-ho al carrer Còrsega. Els de l'oposició instem, vostès poden fer-ho ja", ha dit.

El diputat del PPC Pere Calbó i la diputada de Ciutadans Carina Mejías han coincidit a felicitar a CiU pel "canvi de criteri". I és que tots dos han recordat que els seus grups van presentar mocions semblants i "van ser ridiculitzades". Malgrat mostrar-se molestos per "les males paraules que es van dir en aquell moment", tots dos han demanat al Govern que treballin en el tema ara que hi estan a favor.

Des d'ERC, la diputada Gemma Calvet ha justificat la seva abstenció assegurant que el debat sobre l'ús de vels integrals mereix més profunditat. "No estem disposats a participar d'un plantejament que no parli de les causes d'aquest fenomen, perquè trairíem la causa que sosté la lluita contra l'opressió de les dones. I no volem trair-la", ha dit.

Els grups que més i de forma més vehement s'hi ha oposat han estat ICV-EUiA i la CUP, que han considerat inadequada la prohibició del burca i el niqab com a mètode per abordar el tema i lluitar en favor dels drets de les dones. Tant la diputada ecosocialista Marta Ribas com el diputat independentista Quim Arrufat han demanat al Govern fer un debat més responsable i no "estigmatitzar ni discriminar" les dones, com asseguren que fa la moció.