El ple del Parlament va aprovar ahir una moció que insta el Govern a presentar un projecte de llei per limitar o prohibir l'ocultació de la cara, al·legant en el text raons de seguretat i de preservació de la integritat de les persones, però sense fer esment del burca o vel integral. La moció, presentada per CiU, va ser recolzada per PSC, PPC i Ciutadans, mentre que ERC es va abstenir i ICV-EUiA i CUP van votar en contra. El text insta el Govern a "estudiar i analitzar els supòsits de limitació i prohibició de l'ocultació de la cara a l'espai públic sota paràmetres de seguretat ciutadana i ordre públic" amb la finalitat de "respectar normes comunes de convivència i preservar la integritat de les persones sigui quin sigui el seu origen, sexe o forma de pensar".

A més, la moció insta el Govern a presentar, "com més aviat millor", un projecte de llei en el qual s'inclogui la regulació del supòsit d'ocultació de cara i demana que es doti els ajuntaments de la cobertura legal necessària per poder regular aquests aspectes. ERC, que fa dues setmanes va criticar que el Govern de CiU enfoqués la normativa d'ocultació de cara només per qüestions de seguretat i sense abordar l'impacte del burca en la dignitat de la dona, ha optat avui per abstenir-se. No obstant això, ERC, com la resta de grups, va recolzar un punt addicional a la moció, pactat entre CiU i els republicans, que declara que totes les persones tenen dret a viure "lliures d'explotació, de maltractaments i de tota mena de discriminació".

Les reaccions

La diputada d'ICV-EUiA Marta Ribas va assenyalar que la intenció del Govern de CiU era regular el burca, encara que no ho esmentessin, però va advertir que la prohibició d'aquesta peça no era la millor via per lluitar contra aquesta problemàtica, sinó que caldria optar per la mediació, una posició que també va defensar el diputat de la CUP David Fernández. PPC i Ciutadans, de la seva banda, van celebrar que es regulés l'ocultació de la cara però van lamentar que es posés l'accent en la seguretat i no es tingués tan en compte l'aspecte dels drets de les dones.

De la seva banda, el diputat del PSC Xavier Sabaté va criticar que CiU presentés mocions al Parlament en lloc de presentar directament un projecte de llei des del Govern. En la seva rèplica, el diputat de CiU Lluís Guinó va dir que en la negociació parlamentària havien arribat a acords amb el PSC i va assegurar que no era una moció "oportunista", sinó que al darrere hi havia una intenció de fer una llei.