L'adjunt a l'alt comissionat per a la Marca Espanya, Juan Carlos Gafo Acevedo, va anunciar ahir a la nit que abandona l'oficina després d'haver dit a través de Twitter: "Catalans de merda, no es mereixen res", segons publicava ahir la pàgina web del diari El País. El comentari el va fer a la xarxa divendres a la nit, dirigit a aquelles persones que van xiular a l'himne d'Espanya en els campionats mundials de natació, que se celebren a Barcelona.

Gafo va tardar 24 hores a rectificar el seu primer missatge i ahir a la nit en va penjar un altre que deia: "Per a tots: he rectificat. Em vaig prendre malament que xiulessin l'himne espanyol. És tot. No tinc res contra Catalunya ni contra els catalans". Aquest segon missatge el va fer després que durant tot el dia la xarxa anés carregada de crítiques a Gafo, que és un militar que havia estat director de Protocol de la Presidència del Govern entre 2004 i 2008.

El diari digital continuava explicant que aquesta informació hauria passat desaparcebuda si algú no hagués conegut la persona i el càrrec que ostenta i hagués difós l'exabrupte. El seu perfil a la xarxa social compta amb només 40 seguidors. El Ministeri d'Exteriors, d'on depèn la Marca Espanya, va rebre amb ?sorpresa els insults contra els ?catalans del director adjunt de l'oficina.

Gafo, nascut a Madrid el 1963, està casat i té dos fills, és llicenciat en Dret i tinent del Cos Jurídic de l'Armada. Va ingressar a la carrera diplomàtica el 1991 i ha estat destinat a Jerusalem, Iran i Argentina. Ha estat director d'Organismes Humanitaris a l'Oficina de Drets Humans de la Secretaria General de Política Exterior i el juliol de 2003 va ser nomenat sotsdirector general de Programes i Convenis Culturals i Científics del Ministeri d'Afers Estran?gers.