El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va assenyalar ahir que l'Executiu català centra els seus esforços a ampliar les majories a favor de la consulta i a negociar la seva celebració amb l'Estat abans que a fixar per endavant una data concreta per a aquesta ratificació. El comentari arribava l'endemà que Convergència situés el segon semestre del 2014 com un moment òptim per celebrar la consulta. L'anunci de CDC va motivar ahir algunes crítiques, per les formes, tant dels seus socis d'Unió com de forces de l'oposició.

"Hi ha espais per prendre aquesta decisió -de la data- quan toqui, però hi ha una cosa més important que la data, que és fer tot el treball previ, i queda molt per fer", va afirmar Homs en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu català.

En aquest sentit, Homs va recordar, per exemple, que el Consell Assessor per a la Transició Nacional, òrgan assessor del Govern, ha de lliurar en els pròxims mesos 19 informes sobre com realitzar la consulta i com preparar la transició cap a un eventual Estat independent.

El líder d'Unió Democràtica de Catalunya, Josep Antoni Duran i Lleida, va avisar ahir Convergència que la data del referèndum "no la decidirà sola". "Desconec completament quin és el posicionament unilateral de CDC. Ningú me l'ha explicat", va destaca des de Brussel·les.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va opinar que CiU està donant una puntada de peu cap endavant amb la seva intenció de celebrar la consulta sobiranista en el segon semestre de 2014, en estar "atrapada" per ERC i el seu calendari independentista.

Navarro es referia així al calendari sobre el referèndum d'autodeterminació que ahir va presentar CiU i que, segons el seu parer, és "una altra mostra d'irresponsabilitat" de la federació nacionalista. El dirigent dels socialistes catalans ha assenyalat que CiU "tira la pilota cap endavant" en aquesta qüestió i va recordar que el president de la Generalitat, Artur Mas, i el Govern no han iniciat encara les negociacions amb l'Executiu central per celebrar una consulta a Catalunya, com va aprovar el Parlament.

Per al coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, la proposta de CDC suposa "una pèssima manera de treballar". Segons Herrera, molta gent participarà en la consulta depenent de "com" es facin les coses i, per ell, l'actitud de CiU i ERC no és la més adequada per fomentar la participació.CO2

De la seva banda, l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural van demanar ahir al Parlament que s'afanyin a realitzar la consulta sobre la independència de Catalunya. La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha exigit que aquesta es faci abans del 31 de maig del 2014. Les entitats han expressat la seva voluntat de que la consulta es faci "dins la legalitat" però que "si això no és possible", no descarten alternatives. Per la seva banda, l'Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació de Municipis per la Independència van donar suport a la llei de consultes, però van demanar un "cert arrelament" dels empadronats per poder participar.