El parlament català, la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i altres institucions i partits catalans han mostrat avui la seva consternació i solidaritat amb el poble gallec en record de les víctimes de l'accident de tren ocorregut ahir a Santiago de Compostel·la.

El president català, Artur Mas, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, han presidit al migdia a la plaça de Sant Jaume de Barcelona un minut de silenci, al qual s'han sumat desenes de barcelonins i turistes.

Tant Mas com Trias han expressat el seu condol a les famílies i amics de les víctimes i han ofert a la comunitat gallega tots els recursos disponibles per ajudar en les tasques de recuperació.

Mas ha explicat que des d'ahir intenta parlar amb el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, però que encara no ho ha aconseguit perquè el president de la Xunta està atrafegat amb l'accident.

"El nostre ànim perquè les víctimes es recuperin com més aviat millor i per superar aquesta desgràcia immensa i terrible i que, com a mínim, no es cobri més víctimes", ha manifestat Mas.

Mas ha traslladat "tot el suport del poble català i posar-nos a disposició del poble gallec i de les autoritats gallegues per a allò que bonament, encara que sigui poc, podem ajudar".

Ha recordat així mateix que ahir a la nit els departaments de Salut, Justícia i Interior de la Generalitat ja van oferir la Xunta la seva ajuda "per col·laborar en el que calgui"

"Aquesta ajuda pot ser poca, però tot el que podem fer, l'anem a fer, dins d'aquest esperit de fraternitat i solidaritat que caracteritza el poble català respecte tots els pobles del món i d'Espanya", ha remarcat Mas.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha expressat en nom de tot el seu consistori el condol per les víctimes i la solidaritat amb les famílies i els afectats per l'accident, i ha fet arribar cartes de condol al president de la Xunta i a l'alcalde de Santiago.

"Fets lamentables com aquest posen a prova la nostra capacitat de resposta davant situacions d'emergència i ens obliguen, a pesar del dolor, a seguir endavant per sobreposar-nos i sortir enfortits", ha afegit el regidor.

Al minut de silenci de la plaça de Sant Jaume han participat la majoria dels regidors de l'ajuntament de Barcelona i altres autoritats de la Generalitat, un acte que s'ha repetit a la majoria dels principals ajuntaments de Catalunya, com Tarragona, Reus o Cambrils.

El Parlament també ha manifestat la seva "profunda tristesa" per l'accident ferroviari i ha mostrat el seu suport a les víctimes de l'accident amb una declaració i un minut de silenci a l'inici del ple.

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha llegit una breu declaració de condol que remetrà a la cambra gallega i en la que s'expressa la solidaritat del poble català amb el gallec davant aquest tràgic accident.

El Parlament, davant el "gravíssim i tràgic accident ferroviari" a Galícia "manifesta la seva profunda tristesa i dóna el seu condol a les víctimes de l'accident i a les seves famílies", ha llegit De Gispert.

I ha prosseguit: "En nom del poble català, el Parlament expressa la seva solidaritat i el seu suport al poble de Galícia en aquests moments de tant dolor".

De Gispert ha explicat que aquesta declaració es remetrà en català i gallec a la presidenta del Parlament de Galícia.

Després del manifest, els diputats s'han alçat per guardar un minut de silenci abans de reiniciar el ple monogràfic sobre la situació de la joventut que va arrencar ahir a la cambra catalana.

La Delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, i el secretari general de la Delegació, Simón Pérez, acompanyats pel personal de la Delegació, també han guardat un minut de silenci en la seva seu del carrer Mallorca de Barcelona en memòria de les víctimes de l'accident ferroviari de Santiago de Compostel·la.