El portaveu del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Gabriel Colomé, va comparar ahir la consulta que impulsa el Govern català amb "les eleccions plebiscitàries amb candidat únic i gens democràtiques que es feien a l'Alemanya dels anys 30. Segurament volen dir eleccions constituents però a vegades és millor amagar els conceptes i mantenir la confusió fins al final".

Ho va fer durant el ple municipal que va aprovar l'adhesió de Barcelona al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Colomé va intervenir en substitució del president del grup municipal del PSC, Jordi Martí, partidari de la consulta i que no va voler voter diferent de la resta de regidors socialistes.

L'argumentari utilitzat per Colomé per explicar el vot contrari dels socialistes va exasperar Jordi Portabella (ERC), queva assenyalar que el PSC "ha perdut avui una pila dels seus vots catalanistes" i que "un partit que s'expressa en aquests termes no pot voler liderar la capital perquè traeix la voluntat de la majoria".

D'altra banda, el Consell Assessor per a la Transició Nacional avala en el seu primer informe sobre la consulta sobiranista les principals tesis de l'Institut d'Estudis Autonòmics sobre les vies per celebrar la consulta. En aquest sentit, assenyala les diverses vies per celebrar la consulta sobiranista de forma legal i acordada amb l'Estat espanyol. Tot i això, si el Govern central no autoritza la consulta, els experts d'aquest consell assessor proposen unes eleccions plebiscitàries, perquè els catalans es pronunciïn sobre la relació que volen entre Catalunya i Espanya.