26 de juliol de 2013
26.07.2013

La consellera també va indicar que s'intentarà no fer més retallades en educació ja que "s'ha arribat al límit"

26.07.2013 | 07:26
La consellera d´Ensenyament en una comparaixença al Parlament.

Els 1.700 docents que s'han jubilat aquest any seran tots reemplaçats per mestres de la bossa de substituts de la conselleria, per iniciar un curs acadèmic en què es preveu mantenir el mateix nombre de professors malgrat que s'esperen uns 5.000 alumnes més.
Així ho va confirmar ahir la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau -tal com va avançar Diari de Girona el passat mes de maig-, en declaracions als periodistes després de participar en una conferència sobre "Com es pot millorar un sistema educatiu", que va oferir en el marc de les xerrades de Primera Plana, organitzades per El Periódico de Catalunya.
La consellera va indicar, també, que espera deixar d'aplicar retallades en la seva àrea "el més aviat possible" perquè, segons el seu parer, s'ha arribat al "límit d'optimització dels recursos interns", i va considerar que on primer deixarà de retallar, quan pugui, serà en les ràtios (nombre d'alumnes per classe).
Es tractaria que les actuals ràtios imposades pel Ministeri d'Educació, que poden fer augmentar el nombre d'alumnes fins a 30 en Primària, 35 en Secundària i 42 en Batxillerat, tornessin a la situació anterior amb 25, 30 i 35 respectivament.
Tot i això, va precisar que aquestes decisions, que són un "desideràtum", no es podran prendre fins que el govern català conegui els indicadors de dèficit que establirà el Govern del PP.
Des de fa anys, és la primera vegada que es substituiran els professors jubilats ja que fins ara es deixaven les seves places sense substituir. Així, pel proper curs s'han nomenat uns 18.000 docents en total. D'aquesta manera es mantindrà la plantilla de tot Catalunya ens uns 68.000 docents aproximadament. Ara bé, la conselleria també reduirà les hores setmanals de mestres i professors a partir d'una determinada dimensió dels centres.
Sobre la possible convocatòria de noves oposicions, que fa anys que no es convoquen, Rigau va dir que no es farà fins que no hi hagi un número suficient de places per oferir. Així, va posar com a mal exemple el d'algunes comunitats que van oferir 60 places per més de 20.000 aspirants.
Rigau va tornar a insistir en la necessitat de millorar el sistema escolar, que va circumscriure com una de les tres potes del sistema educatiu, juntament amb la família i l'entorn socioeconòmic. Segons ella, es va passar d'un sistema d'adequat a bo, amb ràtios i salaris equiparables als europeus, i ara cal passar a un de molt bo. Però per fer-ho no només cal centrar-se en els recursos econòmics, sinó en les bones pràctiques i tècniques i la formació del professorat.
Rigau va elogiar el gran consens que hi ha a Catalunya sobre el model educatiu, fruit del Pacte Nacional per l'Educació i la LEC, mentre que a l'estat espanyol no hi ha aquests grans acords en matèria educativa per part dels dos grans partits. Però, a més, va dir que les lleis soles no milloraran el sistema educatiu. Tampoc es pot calcar un sistema educatiu estranger, sinó que caldria adaptar-lo al nostre entorn.
La consellera va apostar per enfortir la lecto-escriptura i les matemàtiques a Primària i, també, per arribar a una proporció del 45% dels alumnes que triïn l'FP, amb un reforç de l'anglès en aquest àmbit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema