El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) contempla en el seu primer informe sobre la consulta sobiranista la possibilitat de celebrar a Catalunya unes eleccions plebiscitàries i una declaració unilateral d'independència en cas que l'Estat rebutgi un referèndum d'autodeterminació.

L'informe va ser lliurat ahir al president de la Generalitat, Artur Mas, en una reunió amb els membres d'aquest organisme assessor i de la que han informat posteriorment en roda de premsa el president del CATN, el jurista Carles Viver Pi-Sunyer, i el conseller de Presidència, Francesc Homs.

El primer informe d'aquest òrgan assessor tracta diferents aspectes sobre la consulta sobiranista, com per exemple la pregunta, que, segons va explicar Viver Pi-Sunyer, seria preferible que fora única i "clara", amb un "sí" o "no" com a resposta sobre una possible independència de Catalunya respecte d'Espanya, obviant qualsevol altra fórmula, com la federal.

El CATN també estudia la possibilitat que es facin diverses preguntes en la consulta, però Viver Pi-Sunyer va advertir que aquesta via podria donar com a resultat que "no hi hagués cap opció guanyadora".

Sobre les vies per convocar la consulta, els experts donen prioritat a la convocatòria a partir d'un acord amb l'Estat o bé sota l'empara d'una llei catalana de consultes, però, en el cas que el Govern central bloquegés totes aquestes fórmules, els experts d'aquest consell assessor proposen unes eleccions plebiscitàires a Catalunya.

Segons Viver Pi-Sunyer, aquestes eleccions les convocaria el president de la Generalitat com si fossin uns comicis catalans ordinaris i haurien de ser els partits polítics els que, a través dels seus programes electorals, les convertirien en plebiscitàries comprometent-se a crear un nou marc polític.

Viver Pi-Sunyer va apuntar aquesta possibilitat com una de les vies "alternatives" que, segons el seu parer, la Generalitat estaria "legitimada políticament" a explorar si "l'Estat no autoritza cap via legal".

Una altra de les vies alternatives, que el CATN no descarta, és la declaració unilateral d'independència, només com a últim recurs si l'Estat impedeix per totes les vies legals la celebració d'una consulta d'autodeterminació, inclosa la impugnació d'unes eleccions plebiscitàries.

Però abans d'arribar a aquest extrem, el CATN subscriu les cinc vies legals del IEA: el referèndum regulat i autoritzat per l'Estat en virtut de l'article 92.1 de la Constitució, la transferència de funcions de l'Estat a la Generalitat per convocar referèndums segons l'article 150.2 de la Carta Magna, l'actual llei catalana 4/2010 de consultes populars per via referèndum, la nova normativa de consultes que no siguin un referèndum que actualment es tramita al Parlament i la reforma de la Constitució.

En la mateixa línia, els experts del CATN recomanen que la data no se situï en dies assenyalats com una "forta càrrega ideològica" per evitar que això influeixi en el resultat, com serien la Diada de Catalunya de l'11 de Setembre, fer la consulta prop del referèndum previst a Escòcia per a 2014, ni tampoc tres mesos abans o després d'unes eleccions de qualsevol tipus.