28 de juliol de 2013
28.07.2013

"No reclamem el dret a decidir, el que reclamem és poder exercir-lo"

El secretari d'Organització de CDC avisa que "Catalunya no pensa cedir la seva sobirania al Congrés dels Diputats"

28.07.2013 | 16:30
El secretari d´Organització de CDC, Josep Rull, aquest diumenge en l´acte de cloenda de la 31a edició de l´Escola d´Estiu Ramon Trias Fargas, organitzada per la JNC a Sant Esteve de Palautordera | ACN

El secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, ha insistit que Catalunya és una nació i com a tal té dret a decidir. Aquesta qüestió, afirma, no pot ser objecte de cap debat perquè Catalunya ja és "subjecte sobirà". "El dret a decidir és nostre, el que reclamem és poder exercir-lo", ha declarat avui diumenge en la clausura de la 31a edició de l'Escola d'Estiu Ramon Trias Fargas, organitzada per la JNC a Sant Esteve de Palautordera. Rull ha afegit que "Catalunya no pensa cedir la seva sobirania al Congrés dels Diputats" i que precisament la carta a Rajoy pretén saber si el govern espanyol del PP vol o no negociar la celebració d'una consulta pactada. "El problema no és jurídic, sinó polític", ha dit.

El secretari d'Organització de CDC ha reiterat que en el marc legal espanyol actual "hi ha prou marge jurídic" perquè Catalunya pugui celebrar una consulta d'autodeterminació "sense necessitat d'haver de modificar la constitució espanyola", tal i com ho han fet o faran el Quebec al Canadà i Escòcia, al Regne Unit, ha destacat.

Rull ha reiterat que "Catalunya és una nació" i per tant ja és "un subjecte sobirà" i com a tal té el dret a decidir, malgrat que "el primer que vol fer l'estat espanyol és negar la nació". Al seu parer, aquesta premissa no dóna lloc a cap debat, per això, afegeix, el que reclama Catalunya no és el dret a decidir, que "aquest ja és nostre", sinó el dret a poder exercir-lo.

I per poder o no exercir-lo, reitera, "no és una qüestió jurídica, sinó política". "Si hi ha la voluntat política, el referèndum es pot fer" i això és el que li preguntem a l'estat espanyol a través de la carta del president Artur Mas ha enviat al president espanyol Mariano Rajoy. "Que ens diguin si volen o no entrar a negociar la celebració d'una consulta pactada", ha dit Rull.

Rull avisa que Catalunya no cedirà la seva sobirania al Congrés dels Diputats

En aquest sentit, Rull ha avisat que Catalunya "no pensa cedir la seva sobirania al Congrés dels Diputats", en resposta a unes declaracions de la presidenta del PPC, Alícia Sànchez Camacho, que en una entrevista a un diari espanyol ha aconsellat al president Mas fer el mateix que va fer el president Ibarretxe amb el pla que duia el seu nom.

"Camacho diu que fem com Ibarretxe, però el que no diu és que el que vol és que portem la qüestió al Congrés dels Diputats per usar la majoria del PP i aturar-ho". "Doncs no ho pensem fer", ha afegit.

I en aquest sentit, ha reiterat que el full de ruta previst per CiU és que, en el cas que el PP es negui a negociar una consulta pactada dins del marc constitucional, Catalunya exercirà el seu dret per la via de la llei de consultes que està elaborant el Parlament. Una via que tindrà "una legalitat legítima i democràtica", ha afegit.

El líder convergent també ha reiterat la necessitat d'eixamplar la majoria que recolzi la independència perquè "quan tot un poble s'alça per guanyar la seva llibertat, és imparable". I ha afegit que l'objectiu del camí cap a la independència "no és l'Estat propi o l'autogovern, sinó l'Estat del benestar i la justícia social".

Finalment, ha dit també, que ni CiU ni el Govern s'obliden, en tot aquest procés, de "treballar el dia a dia" des de la responsabilitat de Govern i seguir defensant l'Estat del Benestar malgrat "les eines limitades que té" i malgrat que molts partits polítics s'hi han desentès. "Ningú ha de tenir cap dubte que el president Mas exprimirà totes les eines que té al seu abast per garantir l'Estat del Benestar".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook