El president català, Artur Mas, va centrar ahir els seus esforços a reclamar un sostre de dèficit que s'acosti al 2% i estigui per damunt de l'1,7%, sense entrar a pressionar Mariano Rajoy perquè respongui a la carta que li va enviar per celebrar com més aviat millor una consulta sobiranista a Catalunya. Diferents mitjans informaven ahir, citant fonts de la Moncloa, que Rajoy donarà la resposta "en el seu moment" a la carta de Mas.

En vistes a la reunió d'aquest dimecres del Consell de Política Fiscal i Financera, en el que el Ministeri d'Hisenda podria donar finalment el sostre de dèficit per a cada Comunitat Autònoma, el Govern i els partits polítics van lliurar ahir una nova batalla sobre les xifres. En primera instància, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va afirmar que demanarà al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, un dèficit per a Catalunya de l'1,5% i l'1,7% del PIB, unes xifres que Mas va rebutjar perquè queden "lluny" de les reclamacions del Govern i obligaria a fer retallades "molt dures".

El Govern de la Generalitat va reclamar un terç de l'objectiu total de dèficit del 6,5% que la UE ha assignat a Espanya per a aquest 2013, el que equivaldria a un 2,1 %, i està a l'espera que el Ministeri d'Hisenda comuniqui aquesta setmana el repartiment del dèficit entre les comunitats i, per tant, també la xifra definitiva per a Catalunya.

A partir d'aquí la Generalitat determinarà si presenta finalment els pressupostos d'aquest any o manté la pròrroga, una decisió que es prendria en una reunió extraordinària de l'executiu català del pròxim 6 d'agost.

"Ja sé que no arribarem -a l'objectiu d'un terç del total de dèficit assignat a Espanya-, però com més a prop hi estiguem millor", va dir Mas i va subratllar que "en funció del que ens comuniquin -d'objectiu de dèficit- veurem si es pot fer pressupost o no, i si no es pot es mantindrà la pròrroga".

Mas va manifestar la seva confiança en què ERC, que recolza al seu govern al Parlament, avalarà uns pressupostos amb un dèficit "raonable", un suport que la secretària general dels republicans, Marta Rovira, també va deixar entreveure en afirmar que un límit per sota del 2% seria "totalment injust" però ERC s 'assentaria igualment a negociar amb CiU els Pressupostos.

Quant a la carta que Mas li va enviar a Rajoy per demanar-li diàleg per a la consulta sobiranista, el president català va afirmar que entén que encara no hagi rebut resposta perquè el cap de l'Executiu central té "altres preocupacions i obligacions", però es va mostrar confiat en què hi haurà resposta.

Mentrestant, els partits de l'oposició van qüestionar la missiva, començant per Sánchez-Camacho, que va opinar que és una "carta trampa" per "desviar l'atenció" en la gestió de la crisi d'un govern que està "en l'atur", a l'hora que el portaveu del PSC, Jaume Collboni, va alertat Mas que no és una "solució màgica".

De la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va demanar a Mas que "no tregui pit de la carta per la independència" que ha enviat a Rajoy "mentre amaga la carta de dependència en la qual demana un rescat per tapar forats", en al·lusió als fons que la Generalitat ha sol·licitat a l'Estat.

D'altra banda, el Govern va reiterar la seva "incomoditat" amb la presidència del Tribunal Constitucional en mans de Francisco Pérez de los Cobos, contra el qual l'executiu català està ultimant la petició de recusació després de conèixer-se la seva afiliació al PP i algunes consideracions que el magistrat ha fet en el passat en contra dels nacionalismes.

En una compareixença al Palau de la Generalitat en la qual va presentar el web de la transparència de l'administració catalana, Mas va qüestionar la capacitat de Pérez de los Cobos d'exercir com "àrbitre" i va afegir: "També existeix el nacionalisme espanyol, que és com la copa d'un pi, i dins del nacionalisme espanyol hi ha bo i dolent, com s'ha demostrat la història, i en el català exactament igual".