La Policia Nacional espanyola ha destinat a Catalunya més de la meitat dels agents de l'última promoció. Així, dels 418 agents que van jurar el càrrec el passat mes de juny, 231 han acabat destinats a Catalunya, cosa que suposa el 55% del total. El director general de la Policia, Ignacio Cosidó, va dir que la xifra demostra "la voluntat ferma de romandre a Catalunya", que el govern espanyol té com a "prioritat" la seguretat de Catalunya i que la policia espanyola té la "vocació de ser una de les institucions vertebradores" de l'Estat.

Cosidó va presidir la cerimònia on va destacar que la Promoció XXVLL de l'Escala Bàsica de la Policia Nacional servirà per pal·liar el "dèficit" policial català i va instar als nous agents a actuar de forma "lleial i eficaç" amb els altres cossos de seguretat del territori

Cosidó també va voler exalçar la tasca que la Policia Nacional realitza a Catalunya, de la qual va dir que és la "principal escola pràctica del cos nacional", sobretot Barcelona.

Dels 231 agents, un 27% són dones, 62 en total, i 187 aniran destinats a les comarques de Barcelona. D'aquests, 118 aniran a les dependències de Barcelona i 25 a l'aeroport del Prat. Girona tindrà 23 nous agents, la majoria en punts fronterers, Tarragona, 16, i Lleida, cinc, tots a la Seu d'Urgell. La gran proporció d'agents destinats a Catalunya es justifica pel dèficit històric de personal.

En el seu discurs, Cosidó va voler evidenciar l'aposta del govern espanyol per Catalunya en matèria de seguretat, sobretot pel que fa a crim organitzat, estrangeria i terrorisme islamista, principals competències de la policia estatal a Catalunya.

Segons Cosidó, en els últims cinc anys gairebé la meitat de les detencions per terrorisme jihadista de tot l'Estat s'han fet a Catalunya, i actualment hi ha més de 20 operacions obertes per aquest motiu a Catalunya.

Pel que fa a crim organitzat, en el primer semestre d'aquest any s'han desarticulat 31 grups organitzats, davant dels 27 del 2012, i s'han detingut 344 persones. A més, s'han interceptat més de 400 quilos de cocaïna, cinc cops més que en la primera meitat del 2012, i 1.500 quilos d'haixix, un 23% més. També s'han fet 432 extradicions de delinqüents requerits per autoritats estrangeres. El CNP calcula que hi ha unes 100 bandes organitzades a Catalunya.

Finalment, s'han desarticulat 17 xarxes d'immigració il·legal, amb 1.200 detinguts i 1.300 immigrants irregulars. El director general va voler remarcar la voluntat de cooperació policial, remarcant que en els últims sis mesos s'han iniciat vuit operacions conjuntes, sis de les quals amb els Mossos, contra bandes de lladres.

Per la seva banda, la delegada del Govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, va remarcar el compromís de la policia estatal amb Catalunya, que s'evidencia, segons ella, amb la gran proporció d'agents de la nova promoció i la recent inauguració del complex policial de la Verneda, a Barcelona. Segons ella, la societat catalana "reconeix i percep la labor del magnífic servei" que la policia desenvolupa a Catalunya.

Llanos de Luna va ressaltar l'actuació "de caràcter humanitari i solidari" que han dut a terme les Forces i Cossos de Seguretat en l'accident ferroviari de Galícia. Però a més de l'eficàcia policial, Llanos de Luna va considerar que la tasca policial ha de comptar amb "la presència i projecció pública necessària perquè els ciutadans percebin que són els destinataris de la inestimable feina" dels policies.

Ara hi ha 70.000 efectius de la Policia Nacional a l'Estat, dels quals 3.000 es troben a Catalunya.