El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va demanar ahir al nou fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, que sempre tingui present "la idea nacional d'Espanya, però també la idea de la sensibilitat de Catalunya".

Torres-Dulce va presidir la presa de possessió del nou fiscal en cap del TSJC, que ha substituït Martín Rodríguez Sol, que es va veure forçat a renunciar al càrrec després que el fiscal general li obrís un expedient per expressar una opinió favorable a una consulta popular dins dels marcs legals. Torres-Dulce va demanar públicament al nou fiscal superior de Catalunya: "el que ja li he demanat en privat, que segueixi entestat a modernitzar el ministeri fiscal, moderació i prudència, però també claredat en les decisions".

També li va demanar "plena sensibilitat, a més, per a tot el que significa Catalunya i les seves realitats socials. No es pot ser fiscal a Catalunya sense tenir present la idea nacional d'Espanya, però també la idea de la sensibilitat de Catalunya".

En un temps que va definir "de canvis apassionants", Torres-Dulce va dir: "ningú que exerceixi la labor de la justícia pot tenir por absolutament de res i molt menys de ser, dia a dia, capaços i sensibles als canvis socials".

En el seu discurs d'inauguració de mandat, el nou fiscal superior va dir que "la situació actual demana un major compromís per eradicar aquestes pràctiques pernicioses -delictes econòmics i corrupció- que ataquen els fonaments de l'estat democràtic". Per lluitar-hi en contra, es planteja demanar un reforç personal i material de la fiscalia.

Romero de Tejada va dir que intentarà seguir la trajectòria dels seus dos predecessors, Teresa Compte i Martín Rodríguez Sol, i que la seva feina es basarà en dos pilars: la imparcialitat i el compliment de la llei. Tot això amb l'objectiu de servir a la societat i procurar una administració de justícia justa i ràpida.

Per aconseguir celeritat vol agilitzar els tràmits interns de la fiscalia per "evitar temps morts" i també accions als jutjats per evitar "retards injustificats". Una de les maneres seria aprofitar els mitjans telemàtics per evitar desplaçaments als fiscals, cosa que també estalviaria diners a l'administració.