El Govern ha fixat un objectiu de dèficit de l'1,58 % del PIB per a Catalunya enguany, una xifra que el conseller d'Economia Andreu Mas-Colell va considerar "inacceptable" i que obligarà el Govern a ajustar uns 2.600 milions d'euros en l'actual exercici, segons fonts de l'executiu català.

Després de participar a Madrid en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que va aprovar les propostes del Govern amb el vot en contra de Catalunya, Mas-Colell va resumir la reunió com "un triomf de la uniformitat sobre la racionalitat" o "de l'altiplà sobre el Mediterrani".

El conseller es va mostrar decebut amb el dèficit fixat per a Catalunya el 2013 i va reconèixer que hi ha hagut "una lluita intensa, de mesos, per passar del 0,7" a la xifra actual, que es queda, va reconèixer, "clarament, per sota del que aspiràvem". Segons la seva opinió, "pitjor ha estat el que s'ha anunciat respecte el 2014", un objectiu de dèficit global per a les autonomies de l'1 per cent amb una distribució uniforme.

Per part seva, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va destacar que el CPFF ha suposat una experiència inèdita en democràcia amb una proposta de dèficit asimètric per a les autonomies que fixa uns objectius d'estabilitat "realistes i assolibles".

Montoro va qualificar de "posició política" el fet que Catalunya hagi votat en contra dels objectius de dèficit, malgrat que aquests s'hagin fixat de manera ?diferenciada com demanava el Principat.

L'objectiu de l'1,58% es queda molt lluny de les pretensions del govern català, que comptava amb quedar-se el més a prop possible del 2%, i complica seriosament l'elaboració dels pressupostos d'aquest any.

En aquest sentit, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, va rebutjar la possibilitat de donar suport a uns Pressupostos de la Generalitat per al 2013 amb el nou objectiu de dèficit i, a través de Twitter, va instar a demanar perdó els "autonomistes" per voler uns comptes amb 3.000 milions menys.

En aquest context, Junqueras va afegir que "els que volien que féssim pressupostos amb 3.000 milions menys que l'any passat, pensen demanar perdó a la societat catalana?".

D'aquesta forma, Esquerra, soci parlamentari de CiU, deixa clar que no pensa avalar un projecte de llei de Pressupostos per al 2013, a l'espera del que decideixi finalment el Govern en la seva reunió extraordinària de dimarts que ve, 6 d'agost.

500 milions menys

Abans del Consell de Política Fiscal i Financera, el conseller d'Economia es va trobar, a més, amb la notícia que Catalunya rebrà el 2014 uns 500 milions d'euros menys en ingressos fiscals per part de l'Estat malgrat que les perspectives "transmeses" pel Govern sobre "creixement i recaptació" són "positives".

Per al 2014, l'objectiu de dèficit per a totes les comunitats serà de l'1%, fet pel qual Catalunya també tindrà problemes per elaborar els comptes de l'any que ve, perquè rebrà menys a compte del model de finançament i amb prou feines té marge per obtenir ingressos extraordinaris, atès que ha esgotat al màxim les privatitzacions i la venda de patrimoni que pot fer.

La Generalitat ha demanat prestats fins ara 9.398,45 milions d'euros del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), dels quals un total de 8.009 milions es destinen al venciment de deute i la resta, uns 1.389 milions, serveixen per cobrir dèficit. Per tot això, la Generalitat ja ha deixat clar que demanarà ampliar la part del FLA vinculada a l'objectiu de dèficit.