És cosa sabuda i comentada que els responsables de finances dels partits serveixen de "ploms" o fusibles per protegir el sistema: quan les coses van mal dades, els fusibles es cremen i el seu sacrifici salva la resta.

Però que sigui cosa sabuda i comentada no vol dir que sigui cosa admesa i confessada. Faria molt lleig que el president d'un partit sortís a dir: "jo al meu secretari de finances li demano que no m'expliqui els seus tripijocs". És clar que no. Però ahir el líder de CDC va deixar anar aquesta frase: "Jo no tenia res a veure amb les finances del partit". Mas acabava d'activar el fusible en la persona de David Osácar, tresorer de CDC dimitit a finals de 2010 i imputat en el cas Palau, ara a l'aguait que es formulin els escrits d'acusació per saber de què s'haurà de defensar.

Però que Artur Mas activi el fusible vol dir -o almenys es pot interpretar així- que detecta l'arribada imminent d'una sobrecàrrega capaç de fer saltar tota la instal·lació i de cremar l'edifici. I això malgrat les protestes de presumpció d'innocència i malgrat el curs exprés de teoria judicial que havia impartit una estona abans, en afirmar que els relats dels acusadors i els defensors tenen la mateixa credibilitat fins que el tribunal opta per l'un o per l'altre.

El format de la compareixença li anava molt a favor. Disposava d'un temps il·limitat per parlar, davant del temps extremadament limitat dels portaveus dels partits. Potser perquè podia parlar tant com volia, es va embolicar tot sol. I quan va començar a dir que ell, dels diners del partit, no en sabia res, l'oposició es va fregar les mans: malament si era mentida, pitjor si era veritat, va venir a ser el comentari.

"No voldria pas ser tresorer del seu partit", li va deixar anar el diputat de la CUP, Quim Arrufat. Com que són assemblearis, aquests nois encara no han après els trucs de la part més lletja de la política, inclosa aquella frase que diu: "Tu fes que passi el que ha de passar, però no m'expliquis el que no em convé saber".

El president català, Artur Mas, va delimitar ahir les possibles responsabilitats del "cas Palau" als directors financers de CDC i va negar comissions il·legals ni tractes de favor a constructores, per la qual cosa va reptar l'oposició a presentar una moció de censura ja que no pensa dimitir. Tots els partits de l'oposició van considerar "insuficients" les explicacions de Mas i li van reclamar que assumeixi responsabilitats polítiques si es demostra el finançament il·legal.

En la seva compareixença al Parlament per informar del cas del Palau de la Música, Mas va contestar als grups que no pot depurar responsabilitats polítiques pel presumpte cobrament de comissions il·lícites a CDC perquè a dia d'avui no hi ha cap càrrec del partit ni del govern de la Generalitat imputat.

Mas, que va estar acompanyat per la vicepresidenta, Joana Ortega, i del conseller de Presidència, Francesc Homs, va assegurar que es fia "al cent per cent" dels responsables de finances de CDC, i va recalcar que aquests han tingut sempre "plens poders" dins del partit, sense l'obligació de consultar res a la direcció política.

En la compareixença, de tres hores de durada, no van assistir els líders del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, del PSC, Pere Navarro, i d'ERC, Oriol Junqueras, que van delegat les seves intervencions als portaveus parlamentaris. El president de CiU al Parlament, Jordi Turull, va titllar de "covards" a Navarro i Sánchez-Camacho.

El president, que per defensar-se de les crítiques va recordar en algun moment el cas Filesa que va afectar el PSOE i el PSC, va negar cap tracte de favor a la constructora Ferrovial -empresa que presumptament va pagar comissions il·legals a CDC- i va confiar que el jutge ho tindrà en compte quan se celebri la fase del judici oral del cas Palau de la Música. Sense voler negar la "gravetat dels fets", el president català va demanar al Parlament que prevalguin dos principis, el d'igualtat de tracte d'acusació i defensa fins que hi hagi sentència i el de la presumpció d'innocència. De tota manera, Mas, en una compareixença en la qual estaven presents els diputats imputats -per altres casos- de CiU Oriol Pujol i Xavier Crespo, va assegurar que si una vegada que hi hagi sentència sobre el cas Palau es deriven responsabilitats de persones vinculades a CDC, el partit prendrà les decisions oportunes i tornarà "fins a l 'últim cèntim d'euro" al Palau, encara que "estic convençut que no passarà", va rematar.

A preguntes de l'oposició sobre les seves relacions amb els extresorers i amb l'exresponsable del Palau, Mas va negar haver acudit a una reunió conjunta amb Carles Torrent, Daniel Osàcar i Fèlix Millet. Va admetre, no obstant això, que alguna vegada es va veure a soles amb Fèlix Millet, fins i tot a l'illa de Menorca, on l'exsaquejador confés del Palau estiuejava, sense concretar si aquestes trobades van ocórrer abans o després d'esclatar el cas del Palau, encara que va subratllar que mai va parlar amb ell dels assumptes financers de CDC.

L'oposició va coincidir a demanar a Mas que dimiteixi si es demostra que CDC es va finançar il·legalment i van considerar insuficients les seves explicacions.

La portaveu del grup d'ERC, Marta Rovira, va dir no entendre "com pot basar només la seva defensa a confiar en la gent del seu partit que li ha donat les explicacions quan el que se li demana és que ens digui quines són aquestes explicacions".

El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, va contestar a Mas que el cas Filesa "va succeir al segle passat i jo tenia tretze anys", i el va invitar a "anar-se'n" si es demostra que hi ha hagut finançament irregular en el seu partit, que va poder estar "dopat" amb "diners bruts" en les passades eleccions.

Des del PPC, el seu portaveu, Enric Millo, va lamentar que Mas "no hagi respost amb profunditat a les preguntes plantejades", i al PSC li va reprotxar les seves crítiques al PP pel Cas Bárcenas "i que no recorda el cas dels ERO d'Andalusia".

El líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, es va dirigir a Mas per puntualitzar que "jo no li demano que se'n vagi. Li demano que faci net, i que assumeixi responsabilitats, perquè si no ho fa, acabarà havent d'anar-se'n".

Des de Ciutadans, Albert Rivera va dir que Mas ha desaprofitat "una oportunitat per tenir autoritat moral perquè podia haver fet neteja i no l'ha feta" i va subratllar: "Alguns de vostès se n'hauran d'anar a casa i altres a la presó per la corrupció del cas Palau".